Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie un nou scandal în SUA: Donald Trump la al doilea caz de presiuni folosindu-se de funcția prezidențială

Vox
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump ar fi făcut presiuni asupra lui Rex Tillerson, care în acel moment ocupa funcţia de secretar de Stat, pentru a-l determina pe acesta să convingă Departamentul Justiţiei să renunţe la o anchetă penală împotriva unui client al lui Rudy Giuliani, avocatul liderului de la Casa Albă, relatează agenţia de ştiri Bloomberg şi cotidianul The Guardian, citând surse anonime.

Citește și: CNSAS provoacă un 'cutremur' politic: Colaborare cu Securitatea la vârful USR (surse)

Potrivit surselor neidentificate, citate de agenția de știri Bloomberg, discuția între Trump și Tillerson ar fi avut loc în Biroul Oval, în 2017.

Tillerson a refuzat, susținând că ar constitui o ingerință în ancheta în curs de desfășurare care îl viza pe brokerul turco-iranian Reza Zarrab, potrivit surselor citate, care au precizat că alți oficiali prezenți în Biroul Oval au părut șocați de solicitare.

Tillerson și-a repetat ulterior obiecțiile într-o conversație cu John Kelly, în acel moment șeful cancelariei Casei Albe, subliniind că o astfel de cerere ar fi ilegală, relatează The Guardian, citând Bloomberg, informează Mediafax.

Este prima oară când acest incident este menționat, iar persoanele care au dezvăluit episodul au făcut acest lucru sub protecția anonimatului.

Zarrab a fost inculpat pentru eludarea sancțiunilor americane împotriva Iranului. Brokerul i-a angajat pe avocații Michael Mukasey și Rudy Giuliani, care a declarat anterior că s-a adresat în mod repetat oficialilor americani în scopul găsirii unei soluții diplomatice pentru clientul său, în afara instanțelor.

Donald Trump este deja vizat de o anchetă în legătură cu solicitările sale adresate liderului Ucrainei, Volodimir Zelenski, în sensul compromiterii imaginii fostului vicepreşedinte Joseph Biden, candidat în scrutinul prezidenţial din 2020. Președintele american neagă cu vehemență acuzațiile ce îi sunt aduse și a transmis că nu va coopera în anchetă. Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump.

Reza Zarrab a mărturisit că operaţiunea ilegală menită să ajute Iranul să evite sancţiunile americane beneficia de sprijin de la cel mai înalt nivel din partea autorităţilor din Turcia.

Potrivit brokerului, în anul 2012, Recep Erdogan, actualul preşedinte al Turciei, în acel moment liderul Guvernului de la Ankara, a ordonat ca două bănci turce să primească acces la schema de evitare a sancţiunilor SUA împotriva Iranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.