Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureștenii se spală cu apă încălzită la aragaz, Primăria și Guvernul se spală pe mâini de orice vină

RADET
centrale Termoenergetica

Primarul Capitalei și ministrul Energiei își aruncă reciproc responsabilitatea pentru lipsa apei calde din București, în timp ce locuitorii Capitalei sunt nevoiți șă își încălzească apă la aragaz.

Jumătate dintre bucureșteni stau de trei săptămâni fără apă caldă în robinete din cauza faptului că unele instalați cu o vechime de 55 de ani au avut probleme și s-au făcut lucrări în vară astfel încât să nu fie probleme în sezonul rece care va veni, a explicat recent primarul Nicușor Dan.

El a precizat că în acest moment „cam 50% din Bucureşti are apă caldă pentru că până joi a fost treaba noastră” și că începând de vineri „este o responsabilitate a Ministerului care nu a fost gata cu CET-ul lui să producă”.

În replică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis marți că problema pleacă de la faptul că Primăria nu și-a plătit obligațiile de plată, adică aproape un miliard de lei.

„Faptul că Elcen are încă unele centrale vechi este din cauza faptului că nici până astăzi Primăria nu și-a plătit obligațiile de plată, iar compania Electrocentrale București nu are banii necesari demarării unor investiții și modernizări absolut necesare, situație perpetuată de ani de zile. Ministrul energiei a trimis de mai bine de o lună o scrisoare primarului general semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Generale, care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN”, potrivit unui comunicat de presă.

Chestionat peste câţi ani vom trăi într-o Capitală în care putem spune că ne spălăm cu apă caldă, primarul Nicușor Dan a răspuns: `Cam într-un an o să avem schimbaţi cam 300 din 1.000 de km şi acei 300 km sunt cei mai vechi şi cei mai cu probleme. Până când o să rezolvăm şi o să şi reuşim să nu mai pierdem şi să ieftinim o să mai dureze 7-8 ani, dar ca şi confort de locuire în unul, doi ani o să fie mai bine”.

Replica primarului

Termoenergetica are o datorie de câteva sute de milioane de lei către Elcen, a declarat, marţi, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, dar banii pentru acoperirea acesteia există și se poartă discuţii tehnice despre modul în care pot fi folosiţi de municipalitate pentru a face plata.

"Există într-adevăr o datorie a Termoenergeticii către Elcen, care este de câteva sute de milioane de lei. Noi, PMB, faţă de Termoenergetica suntem cu plăţile la zi. Există din urmă, încă din 2020, acele pierderi. Am împrumutat la sfârşitul anului trecut 500 de milioane de lei, tocmai pentru a rezolva această problemă. Banii aceştia există încă. Deci nu e o chestiune financiară. Este o chestiune tehnică despre ceea ce prevede contractul ca posibilitate a municipalităţii să ajute o firmă privată, chiar dacă e municipală - compania Termoenergetica. Asta presupune o discuţie despre ajutor de stat. Deci este o discuţie tehnică despre cum poate municipalitatea, prin hotărâre de Consiliu General, să recunoască aceste pierderi. Discuţia asta tehnică a avut mai multe şedinţe interne la noi, în Primărie. Una urma să fie ieri după-amiază şi o să aibă loc azi, la ora 15,00. Sunt convins că o să găsim soluţia tehnică. Deci, este o chestiune tehnică, nu e o chestiune financiară", a explicat Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.