Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureștenii o duc de două ori mai bine decât restul țării - Inflația a tăiat însă puterea de cumpărare în ultimul an

gorjeanul.ro
bani pensie

În ultimul an, capacitatea de cumpărare a bucureștenilor a scăzut cu aproximativ 170 de euro. Această creștere bruscă a inflației a avut un impact asupra situației financiare a bucureștenilor, care anterior aveau un nivel de trai mai ridicat în comparație cu cel al locuitorilor din Varșovia în 2022.

O analiză amănunțită realizată de ZF pe baza datelor GfK Purchasing Power Europe 2023 relevă faptul că persoanele din București și din zonele învecinate dețin un venit disponibil mai mare în comparație cu cele din Budapesta, dar mai puțin decât cele din Praga sau Varșovia. În medie, o persoană din București are o putere de cumpărare anuală de puțin peste 15.300 de euro sau aproximativ 1.300 de euro pe lună, aproape dublu față de media națională și cu doar 13% sub media europeană. Aceste date evidențiază faptul că românii care locuiesc în capitală și în împrejurimi sunt aproape la egalitate cu europenii care posedă o putere de cumpărare medie.

Cu toate acestea, creșterea bruscă a inflației din ultimii ani, care a depășit adesea creșterile salariale, a făcut ca Bucureștiul să rămână în urmă în efortul de a egala sau de a depăși media europeană.

Bucureștiul, depășit de Varșovia

În 2023, puterea de cumpărare a locuitorilor orașului a cunoscut o ușoară scădere, de aproximativ 170 de euro. În același interval de timp, venitul disponibil în Varșovia, capitala Poloniei, a crescut de la 14.900 de euro la aproape 18.000 de euro pe an. Concret, creșterea remarcabilă a inflației a dus la situația în care bucureștenii, care se bucurau anterior de un nivel de trai mai ridicat decât locuitorii Varșoviei în 2022, se află acum într-o poziție relativ mai săracă.

Puterea de cumpărare semnifică venitul disponibil după deducerile fiscale și contribuțiile, inclusiv orice beneficii de stat primite. Aceste valori rămân neajustate pentru inflație. Puterea de cumpărare a consumatorilor cuprinde cheltuielile legate de alimente, transport, utilități, servicii, energie, pensii private, planuri de asigurare, precum și cheltuieli suplimentare precum vacanțe, mobilitate și achiziții de consum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.