Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

București: Centrele pentru oamenii fără adăpost se pregătesc să primească un număr mai mare de beneficiari

Agerpres

În intervalele cu temperaturi foarte scăzute, capacitatea de cazare în adăposturile din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) este de multe ori "depăşită", instituţia fiind obligată să amenajeze spaţii de cazare temporară în alte locaţii, spun reprezentanţii Municipalităţii. De exemplu, centrul comunitar din şoseaua Viilor este dotat corespunzător pentru a acorda, atunci când situaţia o impune, cazare pe perioadă determinată, anunță Agerpres.

Dacă în sezonul cald locurile de cazare sunt ocupate în proporţie de aproximativ 50%, acestea pot fi ocupate complet în sezonul rece.

Centrul de zi pentru integrare/reintegrare socială de la Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi "Sfântul Ioan" are o capacitate de 40 de locuri, funcţionează zilnic între orele 7,00-19,00 şi oferă: hrană, îngrijire personală, consiliere socială şi psihologică, asistenţă medicală primară şi sprijin în vederea obţinerii actelor de identitate.

Adăpostul de noapte de la Complexul integrat de servicii sociale pentru adulţi "Sfântul Ioan" are 200 de locuri, funcţionează zilnic între ora 19,00 şi 7,00, furnizând: cazare, îngrijire personală, hrană şi asistenţă medicală primară.

Adăpostul temporar de urgenţă pentru femei Filaret are o capacitate de 30 de locuri şi oferă cazare, îngrijire personală, hrană şi asistenţă medicală primară.

Serviciul Urgenţe Sociale asigură măsurile pentru protecţia în regim de urgenţă, inclusiv monitorizarea persoanelor/familiilor aflate în situaţii de dificultate, acompanierea persoanelor fără adăpost la centre, evaluarea nevoilor beneficiarilor, cât şi a potenţialului de risc privind expunerea la abuz, neglijare şi exploatare. Serviciul este disponibil 24/24 ore şi poate fi accesat de toţi cetăţenii la număr unic 021/9524.

De asemenea, prin proiectul "Supa comunitară", de luni până vineri, în intervalul orar 12,00-15,00, la centrul de pe şoseaua Viilor se oferă supă/ciorbă şi pâine. În aceeaşi locaţie, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00-16,00, sunt furnizate servicii comunitare pentru bărbaţi: igienizare corporală, ceai şi supă caldă, haine de schimb, în limita posibilităţilor şi socializare.

Spălătoriile sociale Drumul Taberei şi Armeniş funcţionează, de luni până vineri, de la ora 9,00 la 16,00 şi pun dispoziţie spălătorie şi uscătorie.

Nu în ultimul rând, Policlinica Socială de pe strada Dristorului are program de luni până vineri, în intervalul orar 9,00-17,00 şi oferă servicii medicale, psihologice şi sociale.

***

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1 a precizat că este pregătită pentru "o gestionare profesională şi eficientă" a oamenilor străzii pe perioada sezonului rece.

DGASPC informează că se asigură că deţine personal suficient, precum şi locuri de cazare în număr cât mai mare pentru a răspunde nevoilor persoanelor fără adăpost.

"Adăpostul de noapte aflat în subordinea DGASPC este printre primele unităţi create în comunitate cu această destinaţie. De asemenea, instituţia noastră deţine cele mai multe locuri de cazare create pentru a răspunde nevoilor acestei categorii sociale, spaţii ce sunt suplimentate de fiecare dată, mai ales în situaţii de criză generate de fluctuaţiile de temperatură", au precizat reprezentanţii DGASPC Sector 1.

În intervalele cu temperaturi scăzute s-a constat o creştere a numărului persoanelor fără adăpost care solicită sprijinul, însă procentul nu este semnificativ.

Complexul social de servicii Odăi - Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost are o capacitate de 97 de locuri, dintre care 60 pentru adăpostul de noapte şi 37 pentru modulul rezidenţial. Programul adăpostului de noapte este cuprins între orele 19,00-9,00 şi funcţionează zilnic, în intervalul octombrie-aprilie. În perioadele cu temperaturi scăzute programul se prelungeşte şi pe timpul zilei, pentru a veni în sprijinul persoanelor fără adăpost.

În cadrul adăpostului de noapte li se acordă beneficiarilor: găzduire, control medical general, asistenţă medicală de urgenţă şi sprijin constând în întocmirea documentelor de identitate, cuprinderea într-o formă de asistenţă socială, în funcţie de vârstă, grad de dependenţă, intermedierea obţinerii unor servicii şi prestaţii sociale, întocmirea dosarului de solicitare a ajutorului social sau a celui de urgenţă pentru cazurile deosebite. Beneficiarii pot servi zilnic micul dejun.

În cadrul modulului rezidenţial li se oferă găzduire celor proveniţi din rândul beneficiarilor adăpostului de noapte pentru care, în urma evaluării situaţiei socio-medicale, s-a evidenţiat necesitatea acordării de îngrijire şi supraveghere permanentă.

Serviciul de intervenţie în regim de urgenţă are rolul de a identifica şi prelua oamenii fără adăpost. Periodic se întreprind controale, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei, în cadrul cărora aceştia sunt informaţi cu privire la serviciile sociale pe care le pot accesa şi în urma solicitării lor sunt conduşi la sediul centrului. Adulţii fără adăpost care refuză să acceseze servicii de cazare în cadrul centrului sunt consiliaţi din punct de vedere social şi informaţi că pot accesa programe create de DGASMB, precum "Supa comunitară" şi "Duşuri sociale".

În cadrul adăpostului de noapte din subordinea DGASPC Sector 1 s-a creat un spaţiu de zi, oferindu-se posibilitatea celor fără adăpost să se odihnească, să-şi efectueze igiena corporală, să primească o masă şi să socializeze, încercându-se acomodarea lor cu mediul instituţional.

***

La începutul fiecărui sezon rece DGASPC Sector 2 suplimentează locurile din cadrul Adăpostului de noapte pentru persoane adulte.

Numărul persoanelor fără adăpost care sunt găzduite în cadrul Adăpostului de noapte pentru persoane adulte fluctuează foarte mult, de la zi la zi. Pe perioada verii adăpostul funcţionează la o capacitate de 70%, iar în sezonul rece aproape de capacitatea maximă.

Adăpostul de noapte pentru persoane adulte funcţionează în intervalul orar 20,00-8,00 şi are o capacitate de găzduire pentru 48 de persoane, dintre care 12 femei şi 36 bărbaţi.

Persoanele fără adăpost pot beneficia de serviciile de găzduire pentru 90 de zile, iar în urma reevaluării situaţiei sociale acestea se pot prelungi cu încă 90 de zile.

Alte servicii adresate persoanelor fără adăpost oferite de DGASPC Sector 2 sunt: consiliere şi orientare socială, în vederea accesării de drepturi şi beneficii de asistenţă socială, sprijin pentru obţinerea documentelor de identitate, asistenţă medicală prin intermediul Ambulanţei Sociale, cantină, prin intermediul colaborării dintre DGASPC Sector 2 şi Fundaţia Marathon, asigurarea unei mese calde zilnice, prin intermediul colaborării cu Asociaţia "Şansa Ta", ajutor pentru plata chiriei pentru o perioadă de cel mult 5 ani, conform hotărârii Consiliului Local nr. 167/2016 privind aprobarea metodologiei de identificare a persoanelor şi familiilor marginalizate social şi a persoanelor şi familiilor cu risc de marginalizare socială. Valoarea maximă a ajutorului lunar este de 900 de lei, stabilindu-se în funcţie de condiţiile de locuit.

Serviciul Ambulanţa Socială din cadrul DGASPC Sector 2, Poliţia Română, Poliţia Locală Sector 2 sau Poliţia Locală a Municipiului identifică persoanele fără adăpost. Transportul lor către adăpostul de noapte este realizat de Ambulanţa Socială, Poliţia Locală Sector 2, Poliţia Română şi echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Pentru a facilita stabilirea unei conexiuni cu persoanele fără adăpost, în zonele frecventate de acestea au fost organizate puncte fixe în care un echipaj al Ambulanţei Sociale staţionează între orele 21,15 - 23,00, pentru a le oferi servicii socio-medicale. Aceste puncte fixe sunt: lângă monumentul cu ceas din zona Bucur Obor - luni şi miercuri, Piaţa Iancului - marţi şi joi, Gara de Est - vineri, Piaţa Rosetti - sâmbătă.

În cazul în care persoanele fără adăpost refuză acordarea serviciilor de găzduire, sunt consiliate pentru accesarea de drepturi şi beneficii de asistenţă socială oferite de DGASPC Sector 2, iar zona în care acestea au fost identificate este monitorizată de echipajele Ambulanţei Sociale.

***

DGASPC Sector 3 are personal suficient pentru a gestiona situaţia persoanelor fără adăpost în sezonul rece, potrivit autorităţii locale. Numărul celor admişi în cadrul Complexului de servicii pentru persoane fără adăpost, în intervalele cu temperaturi scăzute, este în medie cu 20%-30% mai mare faţă de perioadele cu temperaturi normale.

Complexul de servicii pentru persoane fără adăpost este organizat pe două componente: adăpost de noapte, cu o capacitate de 36 de locuri, care funcţionează între ora 19,00 şi 8,00 şi modulul rezidenţial cu 40 de locuri, care este disponibil 24/24 de ore.

În cadrul adăpostului de noapte sunt oferite: cazarea pe timp de noapte, micul dejun, echipamentul şi cazarmamentul beneficiarilor, asistenţă medicală primară, informare privind accesarea de servicii în cadrul centrului rezidenţial şi alte servicii oferite de DGASPC Sector 3, activităţi de club (lectură, tv etc.).

În cadrul modului rezidenţial sunt furnizate următoarele servicii: cazare, trei mese pe zi, asistenţă medicală primară, consiliere socio-medicală, consiliere profesională, terapie ocupaţională, alte tipuri de terapie specifice, consiliere psihologică, facilitarea accesului la servicii medicale, educaţie sanitară, evaluări pe fiecare componentă specifică (socială, medicală, psihologică), sprijinire în vederea obţinerii unei autonomii locative, identificarea unor soluţii optime pentru îngrijire, în funcţie de gradul de dependenţă a persoanei asistate.

În cadrul modulului rezidenţial perioada de şedere este de până la doi ani, în funcţie de situaţia particulară a fiecărui beneficiar şi în raport cu nevoile individuale ale acestuia. Persoanele pot beneficia de servicii în baza unui contract care se încheie pentru o perioadă de un an, cu posibilitatea de prelungire de până la un an.

În baza unei solicitări scrise sau telefonice, Serviciul de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul asistenţei sociale efectuează deplasări în teren în vederea identificării persoanelor adulte fără adăpost, colaborând în acest sens, atât cu Poliţia, adăposturile pentru copii şi adulţi, cât şi cu serviciile de specialitate din cadrul instituţiei.

În cazul persoanelor fără adăpost care refuză serviciile oferite în cadrul complexului din subordinea DGASPC Sector 3, echipa mobilă monitorizează permanent situaţia acestora, oferă servicii de consiliere şi informare în vederea accesării centrului sau altor instituţii de profil, în raport cu nevoile individuale identificate.

***

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 informează că adăpostul de noapte pentru persoane adulte de pe strada Târgul Frumos, cu o capacitate de 50 de locuri, care oferea servicii de găzduire pe timp de noapte, asistenţă medicală primară şi îngrijire, spălare şi igienizare a hainelor, servirea hranei, reintegrare în familie şi comunitate a fost desemnat ca spaţiu de carantinare, conform Anexei 3 din hotărârea Guvernului nr. 1103/17 decembrie 2020.

În urma acestei hotărâri, având în vedere faptul că nu a fost repartizat în compensare un alt spaţiu care să corespundă nevoilor persoanelor fără adăpost, în cazul sesizării prezenţei unei persoane adulte fără adăpost pe raza Sectorului 4, Serviciul Intervenţii în Regim de Urgenţă colaborează cu celelalte instituţii abilitate, respectiv Poliţia Naţională/Locală, unităţi sanitare din Sectorul 4, pentru redirecţionarea acesteia către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti-Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi "Sfântul Ioan" şi alte DGASPC-uri, au mai transmis reprezentanţii autorităţii locale.

***

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 au transmis că DGASPC Sector 5 are resursele necesare pentru a gestiona, independent sau în colaborare cu alte instituţii, cazurile persoanelor adulte fără adăpost în sezonul rece.

Din experienţa anilor anteriori, aceştia au menţionat că în sezonul rece numărul beneficiarilor de servicii sociale rezidenţiale acordate de DGASPC Sector 5 înregistrează o majorare cu maxim 50% faţă de media anuală.

În subordinea DGASPC Sector 5 se află o locuinţă temporară pentru persoanele adulte fără adăpost cu 21 de locuri şi program non-stop, oferindu-se: cazare, masă, asigurarea igienei personale şi vestimentare, consiliere, acompaniere de către alte instituţii (de sănătate, de identificare a unui loc de muncă, etc).

Aceste servicii pot fi oferite pe o perioadă maximă de doi ani. Iniţial, contractul pentru acordarea serviciilor sociale se încheie pentru un an, cu posibilitatea prelungirii printr-un act adiţional.

Ca urmare a sesizărilor referitoare la existenţa în Sectorul 5 a unor cazuri de adulţi fără adăpost, echipa mobilă de intervenţie pentru persoanele aflate în situaţii de risc, serviciu specializat din cadrul DGASPC Sector 5, se deplasează în teren şi efectuează, cu sau fără sprijinul Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 5, identificarea cetăţeanului, precum şi primele demersuri în vederea acordării serviciilor sociale.

Dacă persoana refuză să fie instituţionalizată în centrul din subordinea DGASPC Sector 5, aceasta este informată asupra condiţiilor în care poate accesa serviciile oferite de alţi furnizori de stat sau privaţi.

***

DGASPC Sector 6 este pregătită pentru gestionarea situaţiei oamenilor fără adăpost în sezonul rece, având personal suficient şi locuri disponibile în centrele destinate acestora, cu posibilitatea de suplimentare a locurilor şi de extindere a programului de funcţionare, în funcţie de temperaturi şi de nevoi, conform reprezentanţilor autorităţii locale.

Procentul de creştere a numărului celor cazaţi în centrele din subordinea DGASPC Sector 6 în sezonul rece este de aproximativ 30-40%.

Cele două centre destinate persoanelor fără adăpost au 56 de locuri, dintre care 40 pentru bărbaţi şi 16 pentru femei. Programul adăposturilor de noapte este zilnic, între orele 20,00 - 8,00.

Serviciile oferite în cadrul adăposturilor sunt: găzduire pe timp de noapte, două mese, igienizare, îngrijire personală, deparazitare şi haine curate, evaluare socială primară, asistenţă medicală, consiliere psihosocială, asistenţă juridică, programe educative şi de socializare.

Perioada de cazare în cadrul adăposturilor de noapte este de maxim şase luni pe an, cu posibilitatea prelungirii, în funcţie de complexitatea cazurilor.

O echipă mobilă formată din şase lucrători stradali din cadrul DGASPC Sector 6 lucrează non-stop pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi plasarea acestora în cele două adăposturi specializate din subordine. De asemenea, există telefonul de urgenţă cu program non-stop, unde cetăţenii pot suna în cazul în care identifică persoane fără adăpost pe raza sectorului.

În caz că aceştia refuză să stea în aceste centre, DGASPC Sector 6 le oferă: posibilitatea de a face duş şi de a primi haine în funcţie de sezon, îndrumare către cantine sociale şi centre de zi disponibile, monitorizări frecvente în stradă pentru verificarea stării persoanelor şi consiliere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.