Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureştiul găzduiește o reuniune a NATO ce analizează capabilităţile pentru apărare 2017-2018

romania nato

Reuniunea România - NATO care se desfăşoară marţi şi miercuri, la Bucureşti, reprezintă o etapă importantă în "analiza capabilităţilor pentru apărare", din cadrul procesului NATO de planificare a apărării, precizează MApN într-un comunicat.

În cele două zile, sunt analizate "gradul în care obiectivele politice ale NATO, nivelul de ambiţie şi ţintele de capabilităţi asociate au fost îndeplinite" şi, ulterior, vor fi trasate "direcţiile pentru următorul ciclu de planificare a apărării".

Citește și: RUŞINOS! Unde a dus revoluţia fiscală: Oamenii trebuie să vină cu bani de-acasă

"Consultările specialiştilor au în vedere planurile pe termen mediu şi lung, alocările bugetare multianuale şi modul de îndeplinire a angajamentelor asumate. Concluziile acestei analize vor fi aprobate de către miniştrii Apărării din statele membre NATO în cadrul reuniunii din luna iunie", se arată în comunicatul ministerului.

MApN subliniază că România rămâne angajată în procesul de dezvoltare a capabilităţilor necesare Alianţei pentru îndeplinirea tuturor misiunilor, "în conformitate cu nivelul de ambiţie al NATO", răspunzând astfel atât cerinţelor de securitate naţională, cât şi celor specifice nivelului regional şi euroatlantic.

Citește și: Haos în primăriile din România în urma noilor măsuri fiscale: Ce sumă uriașă a pierdut Primăria Capitalei

"Bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2018 reprezintă două procente din PIB, iar fondurile destinate achiziţiei de echipamente majore reprezintă aproximativ 35 de procente din bugetul total, mult peste procentul de 20% recomandat de NATO. Printre priorităţile înzestrării în 2018 se numără sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare Himars, al doilea sistem Patriot, corveta multifuncţională şi sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, toate cu finanţare asigurată", potrivit aceluiaşi comunicat.

MApN informează că România este reprezentată la discuţii de specialişti din cadrul Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, dar şi ai Statului Major al Apărării, ai categoriilor de forţe şi ai comandamentelor de sprijin, la activitate participând şi reprezentanţi ai MAE şi MAI.

Citește și: Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știe toți șoferii

"Finalul reuniunii va fi marcat de o întrevedere bilaterală între secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, şi Paul Savereux, directorul Direcţiei de planificare a apărării din cadrul NATO", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.