Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucuria unor dascăli aflați departe de țară în preajma Sfintelor Paști

paste
A trecut încă un Paște și pentru mulți români din străinătate a fost din nou departe de casă, cu gândul la locurile natale, la părinți, frați, surori, prieteni... Nu este ușor să trăiești sărbătorile printre străini. Acestea sunt, poate, cel mai greu de petrecut, pentru că sunt momente în care dorul te copleșește.
Cu toate acestea, o bucurie fiecare o caută, iar dacă și muncește pentru asta, o găsește. Noi, cadrele didactice care îi învațăm pe copiii români din străinătate limba, cultura și civilizația românească, o găsim de fiecare dată când ne întâlnim elevii, iar în acest an ne-am bucurat să ni-i vedem participând cu bucurie la pregătirile de Paște, la prepararea bucatelor, trăind momentul învierii cu bucurie românească, deși la mare distanță de România. Ne-au dat satisfacție copiii din Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Franța, Irlanda, Marea Britanie, țările în care proiectul Limbă, Cultură și Civilizație Românească funcționează.
Câteva colaboratoare din Italia ale Institutului Limbii Române din București (instituție care luptă pentru menținerea și promovarea limbii și culturii române în străinătate): Cătălina Bîrdea (Lazio), Alice Chilcos (Sicilia), Ioana Dolca (Lombardia), Emilia Gramă (Lazio), Ioana Opriș (Veneto), Silvia Păun (Marche) și Lucia Ileana Pop (Lazio) am realizat un proiect finalizat cu crearea pe Facebook a unui album colectiv cu imagini de la pregătirile de Paște de la școală sau de la cursurile on-line, dar și din familie, intitulat În așteptarea Paștelui. Ca să ne simțim și mai aproape de România sufletește, au contribuit elevi de la două școli din România, Școala Gimnazială Nr. 10 din Sighetu Marmației și Liceul Special „Sfânta Maria” din Arad, împreună cu profesoarele lor, Măriuca Roman și Mona Barna, cărora le mulțumim.
Să ne vedem elevii fâcând mici lucrări dedicate Paștelui, împodobind ouăle, eram obișnuite, dar să-i vedem făcând cozonac, pregătind coșul cu ouă sau celelalte mâncăruri pentru a fi binecuvântate, au fost surprize care ne-au emoționat profund. Ce poate fi mai frumos în educația copiilor decât să poți măsura rezultatele muncii tale cu ochii și să îți dai seama că, atunci când în educație merg în aceeași direcție cadrele didactice, părinții și elevii, nimic nu e prea mult, nimic nu este imposibil!
Lucia Ileana Pop, Italia

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.