Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Budapesta presează Kievul pe tema minorităților: Ne dorim să protejăm drepturile comunităţilor naţionale maghiare din întreaga lume şi o vom şi face

Hungary Today
Peter Szijjarto

Guvernul Ungariei a apelat la instituţiile internaţionale pentru a proteja drepturile maghiarilor din Ucraina Subcarpatică, a anunţat miercuri, la Strasbourg, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, care a subliniat că problema este una urgentă, întrucât potrivit unei noi legi ucrainene, din luna septembrie, şcolile minorităţilor din ţară vor înceta, practic, să existe, relatează MTI, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului ungar de Externe, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că legea – adoptată la sfârşitul anului trecut – deteriorează şi mai mult situaţia comunităţii naţionale maghiare din Ucraina Subcarpatică, prin urmare, este nevoie ca Ungaria să acţioneze în faţa instituţiilor internaţionale, chiar dacă la izbucnirea războiului guvernul maghiar a decis să lase temporar la o parte problema privării de drepturi.

“Ne dorim să protejăm drepturile comunităţilor naţionale maghiare din întreaga lume şi o vom şi face, astfel că, bineînţeles, şi maghiarii din Ucraina Subcarpatică pot conta pe ajutorul Ungariei şi al guvernului maghiar, atunci când este vorba de protejarea drepturilor lor”, a afirmat ministrul de externe.

În acest sens, Péter Szijjártó a relatat că, în prezent, în Ucraina există 99 de şcoli generale şi licee care funcţionează ca instituţii de învăţământ ale minorităţii maghiare, iar în urma noii legi, acestea vor deveni, de la 1 septembrie, şcoli de stat în loc de şcoli ale minorităţilor, doar cu un oarecare acces la limba maghiară.

În plus, va intra în vigoare şi regulamentul potrivit căruia, începând cu clasa a IV-a, proporţia cursurilor susţinute în limba maghiară va fi redusă treptat la 40%. Totodată încetează posibilitatea ca examenul de bacalaureat, examenul de admitere şi pregătirile profesionale să se desfăşoare în limba maghiară.

Péter Szijjártó a salutat faptul că la iniţiativa Ungariei şi a României, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, s-a adresat Comisiei de la Veneţia, iar până în luna iunie, corpul experţilor în drept constituţional îşi va şi face cunoscută poziţia.

Ministrul a subliniat: Consiliul Europei (CoE) a fost creat special pentru a menţine pacea pe continent, importanţa instituţiei fiind deosebită şi pentru că oferă oportunitatea unui dialog amplu.

“Sperăm sincer că cei din comunitatea internaţională, Uniunea Europeană şi alte organizaţii internaţionale vor forţa Ucraina să implementeze poziţia Comisiei de la Veneţia, aşa cum au făcut-o şi în privinţa legislaţiei maghiare, în mai multe cazuri”, a spus Szijjártó.

“Ungaria este, aşadar, alături de Ucraina, şi vom continua cea mai mare acţiune umanitară din istoria ţării atât timp cât va fi necesar. Dar în acelaşi timp, aşteptăm ca Ucraina să restabilească drepturile comunităţii naţionale maghiare în ceea ce priveşte utilizarea limbii materne”, a subliniat ministrul de Externe.

“Nu cerem pentru maghiarii din Ucraina Subcarpatică niciun drept pe care nu l-au avut şi până acum, însă dorim să restabilim situaţia de dinaintea privării de drepturi care a început în 2015”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

“Maghiarii din Ucraina Subcarpatică pot conta pe noi”, a declarat Szijjártó, subliniind că apărarea drepturilor celor afectaţi va continua să fie una dintre cele mai importante sarcini ale diplomaţiei ungare.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că în ultimii şapte-opt ani, relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina au fost determinate în mod fundamental de procesul prin intermediul căruia cei de la Kiev “au încălcat şi au luat drepturile comunităţii naţionale maghiare, pas cu pas”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.