Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul este în PERICOL, iar șeful UDMR amenință: 'Îmi este greu să spun că vom susține bugetul în această formă'

kelemen hunor congres psd

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că împărțirea banilor către autoritățile locale nu este corectă și nici acceptabilă, consiliile județene pierzând între 17 și 70 de milioane de lei. Uniunea va depune amendamente la proiectul prezentat de Ministerul Finanțelor.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că nu se poate pleca la drum în februarie știind că este un deficit major la nivelul consiliilor județene, iar pentru UDMR proiectul de buget a fost „o surpriză mare”, deoarece consiliile județene pierd între 17 și 70 de milioane de lei.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aceste modificări la Codul Rutier vă vor lăsa fără mașină

„Se transferă sută la sută cheltuielile pentru protecția copilului și persoanele cu handicap la nivelul autorităților locale, municipii și județe. În județele unde noi am făcut simulări reiese că toate consiliile județene au pe acest proiect de buget un minus de la 17 milioane de lei la 70 de milioane de lei. Până acum, autoritățile locale plăteau 20-30-40% iar restul sumelor veneau de la Ministerul Muncii, lucru care trebuie păstrat. Doar dacă ne uităm la ceea ce se preconizează pentru autoritățile locale acest buget nu poate fi susținut, nu poate să rămână așa. Împărțirea banilor, viziunea, filosofia bugetului legat de autoritățile locale nu este corectă și nu este acceptabilă. În acest moment îmi este greu să spun că vom susține bugetul în această formă, pentru că nu poți să pleci la drum în februarie știind că ai un deficit de câteva zeci și sute de milioane de lei la nivelul consiliilor județene”, a spus Kelemen.

Citește și: Liviu Dragnea atacă! Ce a pregătit pentru cei care au părăsit PSD pentru partidul lui Victor Ponta

Acesta a subliniat că nu înțelege de ce au venit guvernanții cu o astfel de propunere fără a avea nicio discuție prealabilă, reproșând ministrului Eugen Teodorovici că nu a spus nimic, nici la ultima discuție avută cu reprezentanții UDMR, despre acest transfer de sută la sută către autoritățile locale.

„La Ministerul Transporturilor crește suma, dar nu știm dacă această creștere este bazată pe proiecte aprobate, pe licitații finalizate, dacă acești bani pot fi cheltuiți sau sunt puși acolo ca să fie. În alte zone, cum sunt drumurile județene sau CNI sau PNDL sunt mai puțini bani decât execuția bugetară pe 2018 și decât necesarul pe 2019, deci și acolo trebuie să umblăm. Un alt aspect este cel legat de creșterea economică preconizată, de 5,5%, care poate să fie, dar poate să nu fie. Nu vreau să spun că este o previziune optimistă sau mai puțin optimistă, fiindcă depinde de foarte mulți factori, va fi nevoie de nuanțări pe parcursul anului”, a explicat liderul Uniunii.

Citește și: Gabriela Firea are un nou consilier. Despre cine este vorba

Potrivit acestuia, UDMR va depune amendamente la proiectul de buget, care se referă inclusiv la o plafonare și la o revizuire a impozitului pe venit la nivelul autorităților locale și va cere regândirea cheltuielilor sociale.

„Așa cum s-a întâmplat până acum, 65-80% Ministerul Muncii, bugetul național, restul autoritățile locale, pentru că așa este corect. Sau să găsești alte surse de finanțare, pentru că este inacceptabil să pleci cu un deficit atât de mare în fiecare consiliu județean, în fiecare municipiu, cu aceste cheltuieli”, a conchis Kelemen Hunor.

Citește și: Surpriză! Ce salariu are bomba-sexy din Poliție, care a făcut ravagii pe Internet – Imagini incendiare

Mai mulți primari au reacționat, vineri, în contextul în care Asociația Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanțelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate și a cerut asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități". Primarul din Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, s-a declarat revoltat de proiectul de buget, spunând că nu poate rezolva problemele oamenilor și nu le poate cere să îl voteze ca să nu facă nimic. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că bugetele locale se vor reduce cu 1 miliard de euro, iar primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a spus că, în cazul în care nu vor fi alocați mai mulți bani unităților administrativ-teritoriale, nu vor mai exista fonduri pentru investițiile dorite. La rândul său, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a declarat că se gândește că va ajunge, anul acesta, din cauza lipsei banilor, fie să nu plătească servicii de utilitate publică, fie să dea afară “jumătate din Primărie”.

Citește și: Decizia de ultimă oră a lui Dăncilă! Ce schimbare a făcut aceasta la ANAF .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.