Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul pe 2021 dă bătăi de cap Coaliţiei: Cîţu, în faţa strategiei anti-tăieri a miniştrilor (surse)

Inquam Photos / George Calin
Florin Cîțu, Inquam Photos / George Calin

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au început săptămâna cu discuţii pe tema bugetului pentru anul 2021. Potrivit legii finanţelor publice, proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat ar fi trebuie să se afle deja în dezbaterea Parlamentului, însă Guvernul Cîţu şi-a anumat data de 4 februarie pentru transmiterea proiectelor. În ciuda declaraţiilor premierului Cîţu, termenul asumat ar putea fi depăşit, pentru că începutul sesiunii parlamentare de primăvară ar putea găsi liderii Coaliţiei de guvernare încă la masa negocierilor.

Florin Cîțu spunea luni, înainte de şedinţa Coaliţiei, că propunerea bugelului de stat pe anul 2021 va fi finalizată luni seara, iar priorități vor fi investițiile și sănătatea. Premierul nu a precizat dacă pensiile vor fi mărite de la 1 septembrie și nici dacă vor fi indexate cu rata inflației. Luni seara, propunerea de buget era departe de a fi finalizată.

Bugetul se anunţă unul de criză, chiar şi cu derogarea obţinută de România de la încadrarea în ţinta de deficit de 3% din PIB. Cu un obiectiv de deficit de 7% - 7,2% din PIB în 2021, guvernul trebuie să opereze în continuare serioase tăieri de bugete, în lipsa veniturilor ordinare la nivelul prognozat şi sperat în ultimele luni.

Conştienţi că vor urma tăieri serioase din majoritatea bugetelor, ordonatorii principali de credite şi miniştrii au conceput proiecte de bugete supradimensionate, potrivit unor surse din Coaliţie. Ca o variantă a tehnicii de manipulare "trântitul uşii în faţă" (solicitarea unui lucru imposibil de acceptat, urmat imediat de solicitarea urmărită iniţial, pentru ca destinatarul să aibă impresia că a obţinut o concesie), fiecare ministru prezintă bugete în care cheltuielile sunt împuse spre maximum, astfel încât în urma tăierilor să fie asigurat necesarul dorit de fapt.

Pe lângă aceste tactici aplicate în Coaliţie, Guvernul este şi sub presiunea primarilor pentru redirecţionarea de fonduri, inclusiv prin includerea în legea bugetului de stat a unor derogări de la legea finaneţelor publice locale.

Potrivit articolul 35^1 din legea finanţelor publice locale, în cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, calendarul adoptării proiectelor de bugete este următorul:

a) Ministerul Finanțelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite și a bugetului propriu, întocmește proiectele legilor bugetare și proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern, conform art. 103 din Constituția României, republicată;

b) după însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la art. 35 alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu în 20 de zile de la învestire, fără a depăși data de 31 decembrie a anului în curs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.