Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bugetul pe 2021 trece în viteză prin Parlament - Dezbateri în comisii şi vot în plen în doar o săptămână (surse)

bugetofagi

Dacă în 2020 Bugetul de stat şi Bugetul asigurărilor sociale de stat au fost adoptate în premieră prin angajarea răspunderii unui guvern minoritar, în 2021 se revine la "tradiţia" dezbaterilor de formă în Parlament. Cu o majoritate solidă în Legislativ, coaliţia PNL-USR-UDMR vrea să treacă cele două legi în doar o săptămână, cu program inclusiv în weekend.

Guvernul anunţă că, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost transmis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare. ”Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 a fost transmis în această dimineaţă Parlamentului spre dezbatere şi aprobare”, a transmis, marţi, Executivul.

Dezbaterile în comisii şi avizarea pe capitole ar urma să se facă vineri şi sâmbătă. Nu este exclusă însă şi urgentarea procedurii, pentru un raport în Comisia de buget încă de joi, astfel încât să se renunţe la programul în weekend, potrivit unor surse parlamentare.

Dezbaterile s-ar putea finaliza în primele zile din săptămâna viitoare, cu un vot final în plenul reunit programat pentru ziua de miercuri, 3 martie. Având în vedere că negocierile în coaliţie au avut loc înainte de adoptarea în Guvern a proiectelor, este puţin probabil ca în Parlament să fie acceptae amendamente care să schimbe destinaţia unor sume importante.

Din anul 2013, Legea finanţelor publice limitează posibilitatea depunerii unor amendamente în Parlament. Astfel, potrivit art. 17, "(2^1) Parlamentul va lua în dezbatere numai amendamentele prin care se propun modificări sau completări la proiectul legii bugetare anuale și la anexele la acesta, la creditele bugetare și/sau de angajament prezentate de Guvern în structura prevăzută de art. 36 alin. (1).

(3) În timpul dezbaterilor nu pot fi aprobate amendamente la legile bugetare anuale, care determina majorarea nivelului deficitului bugetar.

(3^1) Modificarea creditelor bugetare și/sau de angajament, ca urmare a amendamentelor propuse potrivit prevederilor alin. (2^1), se face numai prin redistribuiri de sume între subdiviziuni ale clasificației bugetare."

Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să se reunească pentru a stabili calendarul dezbaterilor în comisiile parlamentare de specialitate şi data votului final în plenul comun al celor două Camere.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.După aceasta, cele două proiecte urmează să fie promulgate de preşedintele Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.