Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Buletin fără 'adresă' - Barna vine cu precizări: 'Are două beneficii semnificative pentru două categorii de populație'

captură TV
flotant buletin

Vicepremierul Dan Barna a spus, joi, la Iași, că existența adresei pe buletin nu aduce niciun beneficiu, dar cară după ea o birocrație aberantă, legată de necesitatea schimbării actelor la fiecare mutare.

„Separarea identității persoanei de adresă are două beneficii semnificative pentru două categorii de populație. Pe de o parte, cetățenii defavorizați, și sunt foarte mulți în această țară, care nu dețin o proprietate și care au probleme reale în a găsi pe cineva să meargă cu el de mână la poliție să spună îl iau în spațiu. Cealaltă categorie, și mai numeroasă, este populația activă. Practic, marea majoritate a populației tinere care migrează foarte firesc pentru a găsi un loc de muncă mai bun, pentru oportunitate de job, și care de fiecare dată trebuie să își găsească o chirie, să convingă proprietarul să meargă cu el de mână să dea declarație la poliție sau să-și facă acte noi. Toată această birocrație foarte consistentă și de fapt nenecesară pentru că în realitate, evident fiecare cetățean își păstrează proprietatea, că am auzit și năzbâtia că dacă nu mai ai adresa în buletin ți se iau casele, dar în realitate existența adresei pe buletin nu aduce niciun beneficiu, dar cară după ea o birocrație aberantă”, a declarat Dan Barna.

Conform acestuia, în Europa mai sunt doar două sau trei state în care adresa este trecută în cartea de identitate.

„Majoritatea țărilor europene nu mai au adresa pe cartea de identitate, tocmai pentru că identitatea unei persoane nu este condiționată de adresă pentru că avem CNP-ul. Povestea cu adresa este una istorică din vremuri de după război, când nu exista CNP. În momentul în care ai CNP, de unde rezultă foarte clar județul, ultimele șase cifre din CNP de fapt asta fac, nu mai e necesară această adresă pe buletin și atunci toată birocrația să-ți schimbi cartea de identitate pentru fiecare mutare profesională nu mai e necesară, deci este o simplificare”, a mai declarat vicepremierul.

Acesta a mai spus că oamenii se vor înregistra fiscal acolo unde își produc veniturile. El nu crede că vor fi probleme în ceea ce privește turismul electoral.

„Problema cu turismul electoral nu există pentru că în realitate CNP-ul îți permite să votezi o singură dată, deci votul multiplu e eliminat, iar votul local oricum ține de locul unde ești înregistrat pentru taxe și impozite, deci nu este o problemă, iar pentru parlamentare e mult mai firesc să poți vota acolo unde ai reședința și funcționezi decât să trebuiască să faci o călătorie în ziua votului până în județul de multe ori departe de marile centre”, a explicat Dan Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.