Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria a bătut palma cu Rusia: Va construi un gazoduct

karadeniz-press.ro
gazoduct

Bulgaria va construi un gazoduct pentru a transporta în principal gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa sa cu Turcia, după ce trei companii, inclusiv Gazprom, au depus oferte angajante pentru extinderea capacităţii reţelei sale de gaze, au anunţat oficialii de la Sofia, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Citește și: Niculae Bădălău publică o imagine care îl bagă la bănuieli pe Liviu Dragnea, înainte de CEX-ul PSD

Proiectul, care face parte din eforturile Bulgariei de a deveni un hub regional pentru gaze, depinde de capacitatea sa de a-şi extinde reţeaua de gaze pentru ca acea conductă să fie viabilă din punct de vedere economic.

Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.

Cele două conducte ale proiectului trec prin Marea Neagră către Turcia, cel de-al doilea cumpărător de gaze ruseşti, după Germania. Prima conductă este destinată consumului intern din Turcia, a doua către Europa.

Joi, Bulgartansgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale, a anunţat decizia sa finală de investiţii privind construirea unui nou gazoduct de 484 km, costurile fiind estimate la aproximativ 2,8 miliarde leva (1,64 de dolari).

"Avem veşti foarte bune. Testul economic pentru proiectul de extindere a capacităţii reţelei sale de gaze s-a finalizat cu succes", a anunţat ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova.

Cele trei companii care au depus oferte angajante sunt Gazprom (Rusia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MET (Elveţia).

Bulgaria speră să atragă pe teritoriul său proiectul ce vizează extinderea celei de-a doua conducte a TurkStream către Serbia, Ungaria şi Austria. Printre statele care concurează pentru acest proiect se află şi Grecia.

În prezent, Gazprom livrează Bulgariei anual aproximativ trei miliarde de metri cubi (bcm) prin Ucraina şi România. Statul balcanic a construit o conductă suplimentară de 20 de kilometri la gazoductul său de tranzit către Turcia, majorând astfel cantitatea de gaze transportată.

Bulgaria transportă anual aproximativ 13 miliarde de metri cubi către Turcia.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.