Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haosul domină la Sofia și după al IV-lea rând de alegeri/ Fostul premier Petkov refuză colaborarea cu Borisov și Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri

bulgaria alegeri

„Continuăm Schimbarea” va refuza o eventuală invitație pentru negocieri de coaliție cu Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), a anunțat copreședintele formațiunii “Continuăm Schimbarea”, Kiril Petkov, pentru postul public de televiziune BNT.

El a repetat de mai multe ori că toată responsabilitatea politică revine formațiunii GERB, care este obligată să facă tot posibilul pentru a forma un guvern. Petkov a spus că GERB are de făcut o alegere foarte bună cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) și să folosească formațiunea Vâzrajdane ca „varianta de aur”. „GERB nu are nicio problemă cu formațiunile puternic naționaliste”, a spus Petkov. Referitor la formațiunea „Ascensiune bulgară”, el a spus că încă nu se poate orienta care sunt posibilitățile, dar a reamintit că partidul a avut o puternică retorică pro-rusă. El a explicat că misiunea și cauza pe termen lung a formațiunii „Continuăm Schimbarea” este să nu aibă nicio legătură cu corupția, dar la aceasta se adaugă un element social foarte puternic, care o diferențiază de formațiunea Bulgaria Democrată.

„Orice înlocuire a promisiunilor noastre ar fi o trădare a alegătorilor noștri”, a spus Petkov, întrebat dacă există totuși vreo modalitate de a sprijini un guvern cu mandat din partea GERB. „Nu contează cât timp va dura să schimbăm Bulgaria. Noi suntem aici cu o cauză”, a spus Petkov. El a anunțat că acum GERB trebuie „să formeze în mod obligatoriu un guvern, pentru că altfel se va dovedi că ei nu pot duce o responsabilitate politică cu retorica lor de „ordine în haos”. „Noi am reușit să formăm un guvern”, a spus Petkov și a reamintit că în decembrie “Continuăm Schimbarea” a reușit să unească partide care nu mai fuseseră niciodată împreună. Petkov a spus că formațiunea “Continuăm Schimbarea“ monitorizează politici ale GERB și, dacă vor face lucruri rezonabile, vor primi sprijin parlamentar. „Noi vom fi o opoziție constructivă”, a spus Petkov. La capitolul lucruri rezonabile, el a enumerat creșterea pensiilor în raport cu inflația și diversificarea aprovizionării cu gaze. Drept posibilități negative, el a enumerat „cercurile companiilor deținute de formațiunea Mișcarea pentru Depturi și Libertăți” și „modelul Dobrinka”.

Potrivit unui anunț de luni al Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a 99% din voturi, GERB, partidul de centru-dreapta al fostului premier Boiko Borisov, pare să fie câștigătorul alegerilor parlamentare din Bulgaria.

Rezultatele au arătat că partidul ar fi primit 25,4% din voturi, întrecând cu peste 5 procente partidul reformist Continuăm Schimbarea, înființat cu un an în urmă de doi absolvenți de la Harvard.

În Parlamentul cu 240 de fotolii ar urma să mai intre alte cinci partide. Acestea sunt MRF, partidul etnicilor turci, cu 13,7%, partidul prorus Renașterea, cu 10,2%, Partidul Socialist, cu 9,3% din voturi partidul liberal anticorupție Bulgaria Democrată, cu 7,5%, și recent înființatul partid naționalist Trezirea Bulgară, cu 4,6%.

Aceste alegeri anticipate survin după ce fragila coaliție condusă de Kiril Petkov, din partea partidului Continuăm Schimbarea, a fost demis în urma unui vot de neîncredere din luna iunie.

Organizate pentru a patra oară în ultimele 18 luni, actualele alegeri din acest stat membru al Uniunii Europene, cel mai sărac din bloc, au fost influențate de războiul tot mai dur din vecinătate, de o instabilitate politică și de greutăți de ordin economic. Prezența slabă la urne a reflectat dezinteresul alegătorilor.

Dacă aceste rezultate vor fi confirmate de numărătoarea finală, Borisov, în vârstă de 63 de ani, va primi mandatul vizând formarea celui de-al patrulea cabinet al său. Totuși, lui îi va fi însă greu să formeze un guvern stabil, având în vedere că majoritatea celorlalte partide politice au respins orice alianță cu partidul său, GERB, pe care l-a prezidat de-alungul unor ani marcați de corupție și care a îngreunat dezvoltarea țării.

Duminică seara, Petkov și-a recunoscut înfrângerea și a spus că, acum, GERB are resposabilitatea de a forma un guvern și de a guverna țara.

Petkov a candidat promițând să-și continue eforturile de eradicare a corupției, dar, pentru alegători, problema principală a fost criza energetică la nivel european, provocată de războiul Rusiei din Ucraina.

Mulți bulgari se arată proruși, ceea ce îi oferă Kremlinului un teren propice în vederea unei campanii agresive în această țară balcanică.

Profitând de aceste sentimente, partidul prorus Renașterea a reușit să își dubleze sprijinul comparativ cu cel din alegerile anterioare, iar un al doilea partid cu o similară retorică promoscovită a atins pragul de 4% pentru a intra în Parlament.

Analiștii politici prevăd săptămâni întregi de tratative în vederea formării unei coaliții viabile, dar ei nu exclud și posibilitatea unor noi alegeri.

Vassela Cerneva, adjuncta șefului Consiliului Europei pentru Politică Exernă, prevede posibilitatea formării a două tipuri de coaliție: una împotriva corupției, în care, sub conducerea lui Borisov, partidul GERB nu își va găsi locul, sau o coaliție geopolitică de partide de centru, care ar fi posibilă numai dacă Borisov demisionează de la conducerea partidului său.

Cerneva a mai spus că „un scenariu în care nicio o coaliție nu ar fi posibilă ar submina democrația parlamentară diin Bulgaria, înclinând și mai mult balanța spre președintele prorus, (Rumen) Radev”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Sofia a publicat rezultatele parțiale ale alegerilor anticipate, la procesarea a 99,91% din procesele verbale, cu rezultatele alegerilor comisiilor electorale pe secții. Acestea indică faptul că în următoarea Adunare Națională de la Sofia vor intra 7 formațiuni politice. Există un Astfel de Popor (ITN) este eliminată, deși purtătorul de cuvânt al CEC, Țvetozar Tomov, a comentat pentru presă că partidul lui Slavi Trifonov mai are o șansă cu voturile din străinătate, a căror numărătoare nu a fost finalizată.

În ordinea voturilor adunate, noile forțe parlamentare sunt în prezent următoarele: GERB - UFD (25,34% sau 634.245 de voturi), „Continuăm Schimbarea” (20,20% sau 505.569 de voturi), Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) (344.012 de voturi sau 13,75%), „Vâzrajdane” (254.426 de voturi sau 10,17%), Partidul Socialist Bulgar pentru Bulgaria (232.839 de voturi sau 9,30%), Bulgaria Democrată (186.353 de voturi sau 7,45%), Ascensiune Bulgară (115.791 de voturi sau 4,63%). „Există un Astfel de Popor” este încă sub pragul electoral (95.842 de voturi sau 3,83%).

Sub pragul electoral

Potrivit eșantionului, „Ridică-te, Bulgaria” primește 1,01 la sută, ceea ce înseamnă că va primi o subvenție de stat. Ei sunt urmați de VMRO cu 0,81 la sută, „Mișcarea candidaților fără partid” - 0,41 la sută, „Bulgaria Echitabilă” - 0,36 la sută, Ataca - 0,30 la sută, „Rusofili pentru Renașterea Patriei” - 0,26 la sută. „Vocea Poporului” ia 0,25 la sută, „Uniunea Bulgară pentru Democrație Directă” (BSDD) - 0,23 la sută, „Social Democrația Bulgară - Eurostânga” - 0,21 la sută, „Uniunea Conservatoare a Dreapei - COD” - 0,20 la sută, „Coaliție pentru tine, Bulgaria" - 0,20 la sută, "MIR"/Pace - 0,18 la sută, "Democrație Directă" - 0,16 la sută, "Mișcarea Națională "Unitate" - 0, 16 la sută. "Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei" are 0,14 la sută din voturi, partidul "BTR - Bulgaria din Muncă și Rațiune" - 0,11 la sută, "Partidul Popular „Adevărul și numai adevărul" - 0,10 la sută, "Uniunea Națională Bulgară - ND" - 0,07 la sută, "Pravoto" - 0,07 și "Uniunea Națională Bulgară - BNO" - 0,07 la sută.

Pentru candidatul independent Luna Jordanova au votat 252 de persoane, iar pentru candidatul independent Țvetan Atanasov au votat 312 persoane. 87.553 de persoane au ales varianta de vot „Nu susțin pe nimeni”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.