Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria avertizează Ucraina în privința cerealelor: 'Dacă importurile vor continua în acelaşi ritm, va fi atinsă limita necesară'

cursdeguvernare.ro
grau cereale

Ministrul bulgar al Agriculturii şi Alimentaţiei, Kiril Vatev, a discutat joi cu omologul ucrainean, Mikola Solski, despre modul în care funcţionează sistemul de autorizare introdus de partea ucraineană pentru exporturile de seminţe de floarea soarelui, rapiţă, porumb şi grâu, transmite BTA, informează Agerpres.

La această reuniune, care s-a desfăşurat în sistem online, Vatev a prezentat o serie de date referitoare la importurile de rapiţă, porumb şi floarea soarelui în Bulgaria pentru perioada decembrie-începutul lunii ianuarie. Oficialul bulgar a spus că au fost identificate cazuri izolate de încercări de ocolire a sistemului de autorizare la export prin importuri de seminţe de floarea soarelui, rapiţă şi porumb pentru însămânţare.

Solski a spus că partea ucraineană va lua măsuri împotriva acestor practici în următoarele două săptămâni, iar companiile care au încălcat sistemul de autorizare la export îşi vor pierde dreptul de a exporta.

Ministrul bulgar al Agriculturii a subliniat că în ultimele săptămâni au crescut importurile de floarea soarelui prin intermediul barjelor pe Dunăre. În acest context, Vatev l-a avertizat pe omologul ucrainean că, dacă importurile vor continua în acelaşi ritm, va fi atinsă limita necesară pentru acoperirea nevoilor procesatorilor bulgari. În consecinţă, asta ar duce la încetarea importurilor în ideea comercializării seminţelor de floarea soarelui cultivate în Bulgaria.

Cei doi oficiali au convenit că se vor întâlni în scurt timp şi că vor continua să facă schimb de date cu privire la comerţul cu produse agricole sensibile.

La data de 4 decembrie 2023, Ucraina a introdus un sistem de autorizare pentru exporturile de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă către Bulgaria, după ce miniştrii Agriculturii din cele două ţări au convenit detaliile implementării acestui sistem. Acest sistem este unul informativ şi nu interferează cu tranzacţiile comerciale dintre cumpărători şi vânzători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.