Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia se plâng la Bruxelles de invazia cerealelor ieftine din Ucraina

stiri.md
vagoane grau cereale

Concurența cu cerealele mai ieftine din Ucraina este o preocupare tot mai mare pentru țările est-europene, care au ridicat problema într-o scrisoare comună, înaintea reuniunii ministeriale de la Bruxelles. Ei se plâng că cerealele ieftine ucrainene în loc să plece mai departe prin ”coridoarele de solidaritate” spre destinațiile îndepărtate au înlocuit produsele locale.

Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia trag un semnal de alarmă: exporturile de porumb din Ucraina către vecinii săi din UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone până în noiembrie anul trecut, punând propria lor agricultură sub presiune, anunță The Brussels Times preluat de Rador.

În luna mai, UE a înființat „coridoare de solidaritate” pentru a preveni blocarea în Ucraina a unor cantități mari de cereale destinate pieței mondiale din cauza agresiunii ruse și a amenințării cu blocarea porturilor de la Marea Neagră.

Aceste coridoare facilitează transportul pe calea ferată, rutieră și fluvială. Cu toate acestea, se pare că o mare parte din cereale nu ajunge pe piața mondială, ci mai degrabă înlocuiește produsele autohtone de pe piețele interne, de exemplu hrana ieftină pentru bovine.

Miniștrii agriculturii din UE se reunesc luni, la Bruxelles, pentru a se asigura că ajung în porturile UE cerealele ucrainene care trec prin coridoarele de solidaritate, pentru a aproviziona destinații mai îndepărtate.

Cele șase țări din estul UE spun că sunt pregătite să sprijine în continuare Ucraina în sectorul agricol, dar numai dacă acest sprijin nu va avea un impact accentuat negativ asupra propriilor piețe. De exemplu, ele cer compensații pentru fermierii lor.

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, cele două țări au furnizat împreună până la 34% din grâul destinat piețelor mondiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.