Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria cere garanții suplimentare viitoarei Republici a Macedoniei de Nord

google.com
bulgaria macedonia

În contextul recentului acord dintre premierii grec și macedonean privind noua denumire a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, președintele bulgar, Rumen Radev, cere garanții suplimentare.

"Bulgaria este în poziţia de a cere garanţii suplimentare. Trebuie să împiedicăm orice intervenţie din partea Macedoniei sau sprijin acordat pe teritoriul nostru unor organizaţii în contradicţie cu Constituţia noastră", a insistat Rumen Radev la finalul unei întrevederi cu omologul său macedonean, Gjorge Ivanov.

Deși primii care au recunoscut statul macedonean, bulgarii consideră că macedonenii sunt slavi de origine bulgară şi că limba lor este doar un dialect al bulgarei. Sofia doreşte ca Skopje să îi garanteze printr-un tratat neamestecul în treburile interne, în timp ce un articol al Constituţiei macedonene prevede că "republica veghează la situaţia şi drepturile cetăţenilor de origine macedoneană din ţările vecine".

Relațiile Bulgariei cu viitoarea Republică a Macedoniei de Nord sunt totuși mult mai bune decât ale Greciei, cele două țari semnând anul trecut un tratat de prietenie. Sofia şi Skopje sunt, de asemenea, pe punctul de a înfiinţa o comisie pentru a încerca să reconcilieze viziunea lor despre trecut din cărţile de istorie din cele două ţări.

Atena şi Skopje au încheiat, marţi, după ani de dispute politice şi semantice, un compromis care prevede că Macedonia se poate numi oficial Republica Macedonia de Nord conform agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.