Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vecinii României se mișcă repede: Companiile ucrainene au fost invitate să îşi mute producţia în Bulgaria

News.ro
afaceri antreprenori contract angajat munca job

Companiile ucrainene sunt interesate să îşi mute producţia în Bulgaria din cauza războiului din Ucraina, a declarat noul preşedinte al Camerei de comerţ şi industrie bulgaro-ucrainene, Lilia Ivanova, într-un interviu pentru BTA.

Lilia Ivanova, care anterior a fost adjunctul ministrului bulgar al Economiei, a precizat că organizaţia va oferi sprijin companiilor ucrainene, adăugând că în cazul în care doresc să îşi mute activităţile în Bulgaria vor trebui să se înregistreze ca entităţi de business şi să îşi deschidă un birou în Bulgaria. Acele companii care vor să obţină asistenţă în cadrul programelor operaţionale trebuie să fie înregistrate ca afaceri în conformitate cu legislaţia din Bulgaria.

După ce războiul se va încheia, companiile bulgare vor putea lua parte la procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin intermediul unei iniţiative europene pentru crearea unui fond de solidaritate pentru Ucraina, a apreciat Lilia Ivanova. Ea şi-a exprimat speranţa că acest fond va acumula resurse importante, care vor fi direcţionate spre redresarea economică a Ucrainei după război, iar pe primul loc va fi infrastructura. Aceasta va oferi oportunităţi pentru companiile bulgare de construcţii şi furnizorii de materiale.

Peste 20 de companii din diferite sectoare sunt membre ale Camerei de comerţ şi industrie bulgaro-ucrainene. Printre domeniile în care activează sunt producţia de echipamente pentru spitale, hoteluri, agricultură, cosmetice, industrie grea, industria farmaceutică, comerţul cu amănuntul şi consultanţă, a explicat Ivanova.

Principalele probleme cu care companiile membre ale camerei de comerţ se confruntă de la debutul războiului sunt cauzate de întreruperi ale lanţurilor de aprovizionare, inflaţie, creşterea preţurilor la energie şi criza COVID-19, a spus Ivanova.

Schimburile comerciale bilaterale între Bulgaria şi Ucraina s-au situat la 1,471 miliarde de dolari în 2021, cu 56,8% mai mult decât în anul anterior, subliniază aceasta, citând datele oferite de Ministerul Economiei şi Industriei. Schimburile comerciale cu Ucraina reprezintă 1,2% din PIB însă având în vedere că s-au oprit practic de la debutul războiului, pierderile suferite de participanţii la aceste schimburi comerciale sunt de 100%, a adăugat Ivanova.

Principalele produse pe care Bulgaria le importă din Ucraina sunt amoniacul, uleiul de floarea soarelui, uleiul de şofran, fierul şi oţelul. Principalele exporturi ale Bulgariei în Ucraina sunt medicamentele, îngrăşămintele, produsele de curăţare şi detergenţii, echipamentele electronice, uleiurile petroliere şi uleiurile obţinute din minerale bituminoase.

Cele mai afectate de război vor fi companiile care nu vor putea să se adapteze rapid prin găsirea de surse alternative pentru livrările pe care le importau din Ucraina şi noi pieţe de desfacere pentru produsele pe care le exportau spre acea ţară, a spus Lilia Ivanova. Turismul este un alt sector afectat de război. Aproximativ 25.000 de ucraineni au vizitat Bulgaria anul trecut, ceea ce îi plasează pe locul al cincilea în topul ţărilor de unde vin cei mai mulţi vizitatori străini, a adăugat preşedintele Camerei de Comerţ bulgaro-ucrainene.

În viitor, organizaţia se va concentra pe asistenţa imediată a companiilor care au contactat Camera, a mai spus Lilia Ivanova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.