Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria deschide arhivele serviciilor de informaţii militare comuniste

dans bulgaria

Arhivele serviciilor de informaţii militare bulgare din timpul regimului comunist, strâns legate de Moscova, vor fi de acum accesibile cercetătorilor şi jurnaliştilor, a anunţat miercuri ministrul bulgar al apărării Nikolai Nenchev, relatează AFP. 

El a afirmat că a ordonat predarea a 30.000 de fişiere de arhivă Comisiei civile însărcinate cu analizarea dosarelor legate de această perioadă. 

'Bulgaria trebuie să facă lumină asupra structurilor represive ale comunismului', a adăugat ministrul, subliniind că ţara trebuie să se elibereze de 'secretele' legate de această epocă. 

Dezvăluirea numelor foştilor agenţi şi colaboratori bulgari ai serviciilor speciale nu ar trebui, în principiu, să aibă consecinţe legale pentru persoanele implicate. 

Cu toate acestea, în 2011, zeci de ambasadori bulgari, inclusiv cei aflaţi la post la Berlin, Atena, Beijing, Stockholm şi cei de pe lângă ONU şi UNESCO, au fost rechemaţi după ce activităţile lor trecute au fost dezvăluite. 

Spre deosebire de alte documente, arhivele serviciilor de informaţii militare au rămas până acum încredinţate Ministerului Apărării, sub pretextul păstrării secrete a numelor colaboratorilor externi ai acestui serviciu.

Până la căderea dictatorului comunist Todor Jivkov în 1989, Bulgaria a fost considerată unul dintre aliaţii cei mai fideli ai URSS, iar serviciile sale secrete nu s-au dat în lături de la asasinarea oponenţilor din străinătate, în special cu ajutorul tehnicii supranumite 'umbrela bulgară'.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.