Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria ia măsuri radicale: Cod Penal înăsprit împotriva islamului radical

Bulgaria-flag-600x409

Propovăduirea islamului radical va fi de acum încolo pasibilă de închisoare în Bulgaria, ţară pe teritoriul căreia locuieşte o importantă comunitate musulmană şi care vrea să-şi înăsprească arsenalul penal împotriva influenţei crescânde a predicatorilor salafişti, informează AFP. Deputaţii bulgari au aprobat joi, în prima lectură, mai multe amendamente la codul penal ce prevăd sancţiuni pentru propovăduirea islamului radical, pentru finanţarea şi recrutarea de jihadişti.

Astfel, aplicarea legii islamice sau incitarea la "război sfânt" vor fi pasibile de pedepse ce ar putea ajunge până la trei ani de închisoare şi de amenzi de până la 5.000 de leva (2.500 de euro). Frontul Patriotic aflat la originea acestui text de lege, formaţiune naţionalistă de care depinde guvernul de centru-dreapta, a dat asigurări că această lege nu vizează comunitatea musulmană bulgară, adică 13% din populaţie, formată majoritar din reprezentanţi ai minorităţilor turcă şi romă. Însă Aliosam Imanov, deputat din partea minorităţii turce, a declarat că "s-a săturat de cei care încearcă să-l convingă că religia sa este radicală".

Serviciile de securitate bulgare nu au semnalat nicio plecare de musulmani din rândul acestei comunităţi pentru a se alătura unor grupări jihadiste din Orientul Mijlociu. Frontul Patriotic este totodată la originea unui alt proiect de lege, adoptat recent în primă lectură şi care interzice portul vălului islamic integral la scară naţională, sub pedeapsa unor amenzi mari şi a privării de ajutoare sociale. Vălul integral nu a fost niciodată purtat în Bulgaria înainte de recenta ascensiune a predicatorilor salafişti în ghetouri rome din câteva oraşe din sud-estul acestei ţării. În unul dintre ele, la Pazardjik, Ahmed Moussa şi treisprezece susţinători ai săi sunt judecaţi din februarie pentru propagandă în favoarea organizaţiei Stat Islamic şi ajutor logistic acordat jihadiştilor europeni care se deplasează în Orientul Mijlociu. Scopul noii legi privind islamul radical este să doteze justiţia bulgară cu mijloace de acţiune în dosare de acest tip, potrivit guvernului, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.