Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria: Partid inspirat de Syriza, lansat în aprilie

Velizar Encev, un membru al parlamentului bulgar care a părăsit anul trecut coaliţia naţionalistă Frontul Patriotic (FP), a anunţat că urmează să înfiinţeze o nouă formaţiune politică la începutul lunii aprilie, potrivit site-ului novinite.com. 

Noul partid va fi înfiinţat pe 4-5 aprilie în oraşul Veliko Târnovo, vechea capitală a Bulgariei, situat în regiunea central-nordică a ţării. 

Encev a declarat pentru postul particular de televiziune NOVA TV că viitoarea formaţiune politică va putea fi comparată cu partidul stângii radicale Syriza din Grecia şi va fi în mare măsură inspirată de acesta. 

Syriza a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate în Grecia pe 25 ianuarie şi a format o coaliţie guvernamentală cu partidul de dreapta Grecii Independenţi (ANEL) pentru a încerca să pună capăt austerităţii. Încă de la primele ore după preluarea puterii, executivul de la Atena a intrat într-o vie dispută cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în legătură cu modalităţile de abandonare a măsurilor de austeritate. 

După cum a afirmat Encev, replica bulgară a Syriza va fi "o mişcare socială cu mesaje de stânga" fără un model de tip lider. 

El a adăugat că va exista o conducere colectivă, în care vor fi implicate "figuri tinere", însă a refuzat să dezvăluie vreun nume. 

Fostul membru marcant al Frontului Patriotic a părăsit grupul parlamentar al coaliţiei în decembrie 2014, susţinând că NFSB (Frontul Salvării Naţionale din Bulgaria), unu din cele două partide care alcătuiesc FP, urmează orbeşte ordinele liderului său, Valeri Simeonov. 

Velizar Encev a fost ulterior exclus din NFSB.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.