Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria RENUNȚĂ la proiectul cu care spera să se îmbogățească: Bruxellesul i-a cerut-o

bulgaria harta

Bulgaria intenţionează să nu le mai permită străinilor bogaţi că cumpere cetăţenia în schimbul unor investiţii, a anunţat marţi Ministerul Justiţiei, afirmând că schema nu a reuşit să aducă beneficii economice semnificative statului membru UE, relatează Reuters.

Modificările legislative au fost anunţate la o zi după ce Reuters a relatat că executivul UE va avertiza că astfel de scheme ar putea ajuta grupurile de crimă organizată străine să se infiltreze în blocul comunitar şi să sporească riscul spălării de bani, corupţiei şi evaziunii fiscale, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vești proaste pentru Simona Halep! Va pierde locul 1. Cine îi va lua locul

Bulgaria este una dintre cele trei ţări UE, împreună cu Cipru şi Malta, care în prezent acordă cetăţenie în schimbul unor investiţii. Douăzeci de state membre, printre care şi cele trei, acordă contra cost permise de şedere.

În Bulgaria, străinii pot obţine un paşaport, care le deschide uşa aproape oricărei ţări UE, în schimbul unor investiţii între un milion de leva (580.922 de dolari) şi 2 milioane de leva. Investiţiile se pot face şi în titluri guvernamentale.

Citește și: S-a aflat! Cât câștiga noul antrenor al Simonei Halep, Thierry van Cleemput, comparativ cu Dareen Cahill

"Datele arată că obiectivul de a spori investiţiile străine reale şi dezvoltarea economică nu a fost atins. Nu au fost create noi locuri de muncă şi creşterea economică nu a fost stimulată", a precizat ministerul într-un comunicat.

"În unele cazuri s-a stabilit că într-o etapă ulterioară investiţia nu s-a materializat de fapt din cauza vânzării titlurilor de trezorerie achiziţionate sau din alte motive", a adăugat ministerul.

Citește și: Florin Cîțu atacă din nou! Ce acuzații dure face senatorul liberal

Ministerul Justiţiei a precizat că numai 50 de străini - din Rusia, Egipt, Israel şi Pakistan - au primit un paşaport contra unor investiţii începând din 2013.

Amendamentele legale vor întări şi regulile pentru acordarea cetăţeniei persoanelor de origine bulgară.

Citește și: Iohannis a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu Lia Olguța Vasilescu

În octombrie, procurorii bulgari au pus sub acuzare un oficial de stat de rang înalt în cadrul unei investigaţii asupra unei escrocherii cu documente despre care ei susţin că le-a permis străinilor să obţină paşapoarte bulgare şi să călătorească liber în blocul comunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.