Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria şi Macedonia au ajuns la un acord privind un tratat de prietenie

bulgaria alegeri

Bulgaria şi Macedonia au convenit asupra textului unui viitor tratat de prietenie menit să soluţioneze tensiunile care au marcat relaţiile dintre ele de când fosta republică iugoslavă şi-a declarat independenţa, relatează joi agenţia Reuters. Disputele cu Bulgaria pe teme istorice, identitare, lingvistice, precum şi cele legate de minorităţile etnice au fost pentru Macedonia un obstacol în calea aderării la NATO şi UE, conform Agerpres.

Însă apropierea acestei ţări de blocul comunitar este împiedicată în primul rând de Grecia, ca urmare a disputei privind numele de 'Macedonia', care este văzut de Atena drept o pretenţie teritorială faţă de provincia omonimă din nordul Greciei. 'Am ajuns la un compromis asupra textului', a declarat ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov, intervievat de agenţia Reuters la finalul summitului pentru Balcanii de Vest, desfăşurat la Trieste. 'Semnarea tratatului de prietenie cu Bulgaria ne va spori credibilitatea, va arăta că suntem serioşi şi că dorim să ne facem prieteni în regiune', a adăugat el.

Ministerul bulgar de Externe a confirmat că a fost convenită o 'bază' a compromisului cu Bulgaria, iar anterior unii oficiali au avansat 2 august ca dată posibilă pentru semnarea tratatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.