Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria șochează Ungaria și Serbia cu taxe uriașe de tranzit pe gazul rusesc

Aleksandar Malivuk/Shutterstock
gaze rusia

Președintele sârb Aleksandar Vucic și ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó au reacționat ferm la decizia Bulgariei de a introduce noi taxe uriașe de tranzit de 10,2 EUR per MW/h de gaz natural care trece prin extinderea bulgară a gazoductului Turkish Stream către Europa de Vest – așa-numitul „Balkan Stream”, scrie euractiv.com.

Serbia și Ungaria primesc toate cantitățile de gaz rusesc prin „fluxul Balcanic”, la fel ca Macedonia de Nord și Austria.

Bulgaria se așteaptă ca noile taxe de tranzit să genereze venituri suplimentare de 1,2 miliarde EUR. Noua taxă este atât de mare încât va plăti construcția gazoductului Balkan Stream în doar un an.

„Aceasta este o mare problemă pentru noi. Acest lucru va duce la o creștere drastică a prețului gazului cu încă 100 EUR la 1000 de metri cubi de gaz. Aceasta este o creștere îngrozitoare și vom vorbi cu partea bulgară. Și această (decizie) nu ar trebui să fie valabilă pentru Serbia”, a comentat sâmbătă președintele sârb Alexander Vucic, citat de Politika.

Vucic a spus că va discuta problema cu omologul său bulgar, Rumen Radev.

Discuția cu Radev și guvernul bulgar este puțin probabil să ajute, deoarece noua legislație a fost adoptată de majoritatea euro-atlantică, care a acționat complet independent de președinte și de guvern în chestiuni legate de Rusia în ultimele luni.

„Bulgaria decide singură ce taxe să introducă pentru tranzitul de gaze pe teritoriul său”, a comentat deputatul We Continue Change, Venko Sabrutev, care face parte din majoritatea de guvernământ.

El a adăugat că gazoductul este bulgar, iar statul însuși decide care vor fi taxele. „Ungaria și Serbia ar trebui să caute o alternativă”, a declarat el la televiziunea de stat BNT.

Deputații celorlalte partide din coaliția de guvernământ Bulgaria Democrată și GERB au refuzat să comenteze pentru Euractiv pe această temă pentru că „momentul nu este potrivit”.

În aprilie anul trecut, Rusia a oprit unilateral furnizarea de gaze naturale către Bulgaria, însă autoritățile de la Sofia au decis să lase tranzitul combustibilului albastru din Occident către Ungaria.

„Aceasta este o politică paneuropeană de reducere a veniturilor Rusiei din vânzarea de gaze naturale, produse petroliere etc. Facem parte din marea familie europeană care nu vrea ca războiul din Ucraina să continue. Trebuie să folosim măsuri economice pentru a opri Rusia”, a spus Sabrutev.

Potrivit ministrului maghiar de externe Peter Szijjártó, noile taxe bulgare sunt inacceptabile și amenință solidaritatea europeană. În urmă cu o zi, Ungaria s-a plâns și de creșterea prețului tranzitului petrolului prin Ucraina.

Experții bulgari în energie se îndoiesc că noua legislație a fost făcută să funcționeze eficient, ci mai degrabă este menită ca un semn al liniei dure pro-occidentale a Bulgariei.

Această poziție este împărtășită informal de unii parlamentari din majoritatea de guvernământ cu care Euractiv a vorbit. Expertul în energie de la Institutul pentru Managementul Energiei, Kaloyan Staykov, se îndoiește că Bulgaria va primi ceva suplimentar din noile taxe.

„Noile taxe de tranzit pe gazul rusesc sunt același lucru cu ideea de a impozita profiturile extraordinare ale companiei petroliere ruse Lukoil în Bulgaria... Toate acestea sună foarte bine, dar nu știm cum va fi implementat”, a spus Staykov. Motivul este că este imposibil să se obțină un certificat de origine pentru gazele naturale transportate printr-o conductă de gaz deoarece este un amestec de mai multe surse.

O astfel de taxă poate fi impusă gazului lichefiat transportat de nave-cisternă, dar nu și amestecului de conducte.

„Este aproape imposibil să obții un certificat de origine pentru gazul care curge prin Balcan Stream. Problema nu este politică, ci tehnică. Parlamentul bulgar ar fi trebuit să facă cercetările necesare înainte de a lua această decizie”, a comentat Staykov pentru Euractiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.