Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgaria vrea o reuniune de urgenţă a liderilor UE pe tema războiului din Ucraina: 'Nu putem soluţiona această criză doar cu ajutoare'

foreignpolicy.com
uniunea europeana ue

Vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Iliana Iotova, a declarat duminică, în judeţul Arad, că o reuniune "de urgenţă" a liderilor Uniunii Europene de impune, pentru a fi găsite soluţii la masa tratativelor privind războiul din Ucraina.

"Una dintre primele ţări care a condamnat agresiunea Rusiei, imediat în dimineaţa începerii războiului, a fost Republica Bulgaria şi nu ne-am schimbat această poziţie. Rusia şi preşedintele Rusiei au adus din nou războiul în centrul Europei, această agresiune este intolerabilă şi nu poate fi justificată în niciun fel. În ce priveşte ajutorul Bulgariei către Ucraina, nu s-a modificat hotărârea privind ajutor militar şi asistenţă tehnică militară, nu s-a modificat hotărârea Parlamentului", a spus Iliana Iotova, potrivit AGERPRES.

Oficialul bulgar a precizat că opinia sa personală este că soluţionarea conflictului "trebuie să treacă pe la masa tratativelor, în niciun caz pe calea armelor".

"După mai mult de o sută de zile de război şi în condiţiile unei catastrofe fără precedent, cu un val foarte mare de refugiaţi şi o criză energetică provocată de război, consider că este necesar ca în cel mai scurt timp să fie convocată o întâlnire la cel mai înalt nivel a liderilor europeni pentru a căuta soluţia şi poziţia comună în ceea ce priveşte criza din Ucraina. Nu putem soluţiona această criză doar cu ajutoare şi cu susţinerea Ucrainei pentru intrarea în Uniunea Europeană, acest lucru nu se va întâmpla, sau cu sancţiuni impuse Rusiei, este necesar să se adopte o nouă poziţie care să ducă la soluţionare acestei crize. Soluţia este convocarea unei întâlniri pe tema de securitate la cel mai înalt nivel iar la această masă a tratativelor să participe toate părţile implicate, pentru că este intolerabil să avem un război la graniţele noastre, un război despre care nu putem anticipa cât va dura şi care vor fi urmările. Cred că această întâlnire trebuie să fie programată de urgenţă, pentru că doar acolo se pot obţine răspunsuri", a spus vicepreşedintele Republicii Bulgaria.

Ea a subliniat că "nu există soluţii minune, dar este foarte important ca priorităţile să fie suveranitatea, integritatea teritorială şi identitatea Ucrainei, care să fie păstrate".

Vicepreşedintele Bulgariei se află duminică la Vinga la celebrarea împlinirii a 130 de ani de la sfinţirea Bisericii Romano-Catolice din localitate. Iliana Iotova a primit din partea Primăriei Vinga şi titlul de cetăţean de onoare al comunei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.