Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bulgartransgazva participa la construcția terminalului de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis

Focus Energetic
tanc petrolier gaze LNG

Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria, a anunţat joi că a primit aprobarea din partea Comisiei Bulgare pentru Protejarea Mediului Concurenţial pentru a participa cu un pachet de 20% în capitalul companiei elene Gastrade, care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandroupolis, notează Agerpres.

"Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria, a primit aprobarea din partea Comisiei Bulgare pentru Protejarea Mediului Concurenţial pentru a participa cu un pachet de 20% în capitalul companiei elene Gastrade, cea care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandroupolis", au anunţat companiile.

Participarea Bulgartransgaz în acest proiect a fost susţinută de Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, şi de Boyko Borisov, premierul Bulgariei, în cadrul ceremoniei de semnare a documentelor necesare, care a avut loc anul trecut, în august.

"Terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis este unul dintre cele mai importante proiecte energetice din ultimii ani, cu importanţă deosebită pentru Grecia, Bulgaria şi regiune, materializarea sa contribuind la diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport din sud-estul Europei, îmbunătăţind gradul de securitate energetică şi competiţia regională şi sprijinind crearea unui hub regional de gaze naturale", precizează companiile.

Proiectul este amplasat strategic la intersecţia dintre coridorul vertical şi cel sudic de gaze oferind acces la gaze naturale lichefiate pieţelor din Grecia, Bulgaria, Serbia, România, Macedonia de Nord şi mai departe către Moldova şi Ucraina.

"Mai mult, terminalul completează dezvoltarea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria (IGB), a cărui viabilitate o sprijină, funcţionând, în egală măsură, în armonie cu infrastructura energetică din regiune, precum şi cu cea nouă, strategică, cum e cazul conductei trans-adriatice TAP, a interconectorului  dintre Bulgaria şi Serbia şi a proiectelor de extindere a capacităţilor de depozitare subterane din sud-estul Europei", informează companiile.

Proiectul se bucură de sprijinul pe termen lung oferit de Guvernele Greciei şi Bulgariei, dar şi de Uniunea Europeană, fiind inclus în lista de Proiecte Europene de Interes Comun (PCI – conform Regulamentului nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului European) încă din 2013.

"Participarea Bulgartransgaz, companie deţinută de statul bulgar, în Gastrade este o dovadă puternică a profilului regional al proiectului, fiind un catalizator pentru integrarea pieţelor de gaz din sud-estul Europei şi asigurând lichiditate în materie de energie şi pluralism la nivelul regiunii", adaugă ele.

Terminalul cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru stocare şi re-gazeificare (FSRU) cu o capacitate de stocare gaz natural lichefiat de 170.000 de metri cubi şi o capacitate de furnizare de peste 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an. Unitatea plutitoare va fi amplasată la 17,6 kilometri sud-est de portul Alexandroupolis şi va fi conectată la sistemul naţional elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri.

Proiectul va deveni operaţional din anul 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.