Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bundestagul a votat! Germania continuă sprijinul pentru Republica Moldova. Extrema dreaptă, AfD, s-a opus

Bundestag
Bundestag

Parlamentul Germaniei, Bundestag-ul, a adoptat cu majoritatea voturilor rezoluția pentru continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, depusă de fracțiunile parlamentare ale coaliției de guvernare SPD, Partidul Verzilor și FDP, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook vicepreședintele legislativului de la Chișinău, Mihai Popșoi.

Partidul pro-rus și eurosceptic AfD a votat contra, iar partidul Die Linke s-a abținut. La ședință au fost prezenți Ministra federală a afacerilor externe Annalena Baerbock și Ambasadorul Republicii Moldova Aureliu Ciocoi.

În moțiunea propusă spre aprobare, deputații germani au declarat, între altele: ”De la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, care este contrară dreptului internațional, și de declarațiile imperialiste ale conducerii rusești cu privire la țările vecine Rusiei, Republica Moldova își vede amenințată securitatea”. În același timp, de la alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte în 2020, “țara s-a angajat într-un curs de reforme curajos și ambițios și se apropie de Uniunea Europeană”.

Pe lângă continuarea susținerii perspectivei R. Moldova de aderare la UE, deputații îndeamnă guvernul german să pledeze la nivel european pentru o modernizare a procesului de aderare și să ofere Chișinăului perspectiva alocării unui sprijin bugetar direct, cu destinație specială, pentru a depăși provocările pe termen scurt.

Alte solicitări vizează reducerea dependenței energetice față de Rusia, extinderea infrastructurii de transport, mobilizarea investițiilor, inclusiv în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și acordarea de asistență pentru refugiații din Moldova, în special în ceea ce privește protecția femeilor și copiilor.

Totodată, guvernul federal este chemat să pledeze pentru continuarea dialogului în vederea asigurării integrității teritoriale a Republicii Moldova în ceea ce privește regiunea transnistreană și, în acest context, să sprijine în special misiunea OSCE în R. Moldova, precum și contactele directe dintre guvern și regiunea transnistreană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.