Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Burghiu: Condiții din contractele cu furnizorii, ce au stat la baza datoriei RADET, vor fi schimbate

newsonly.gr
gaze naturale

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a anunțat, joi, schimbarea mai multor condiții din contractele cu furnizorii, care au stat la baza situației financiare a RADET, respectiv la înregistrarea datoriei istorice de 3,7 miliarde de lei.

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica SA (fosta RADET), Alexandru Burghiu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că joi se va semna contractul de furnizare a energiei termice între Compania Municipală Termoenergetică și ELCEN, un contract care, potrivit acestuia „a fost mai mult decât dăunător regiei”.

„Vedem efectele lui: 3,7 miliarde lei penalități, am reușit și am înlăturat o parte din ceea ce înseamnă cauze care au dus la aceste penalități”, a explicat sursa citată.

Burghiu a anunțat și schimbarea unor condiții contractuale în cazul contractelor cu furnizorii, care au stat la baza situației financiare a RADET, respectiv la înregistrarea datoriei istorice de 3,7 miliarde de lei. În acest sens au fost luate două măsuri, pe care directorul companiei le prezintă drept „vești bune pentru viitorul sistemului de termoficare”.

Citește și: Australia, țara în care se fură mii de sticle de apă potabilă: Seceta face ravagii

„Avem o veste bună pentru viitorul sistemului de termoficare. Mă refer la schimbarea unor condiții contractuale din contractele cu furnizorii care au dus la ceea ce a însemnat situația financiară a RADET-ului, datoria istorică de 3,7 miliarde de lei. Vorbim de primul pas, nu de faptul că s-a rezolvat absolut tot ce a dus la acest dezastru financiar”, spune Burghiu.

Prima măsură luată în acest sens, este elimiarea decalării de aproximativ 10 zile dintre data facturării de la ELCEN și data la care Compania Muncipală Termoenergetica SA trimitea factura către cetățeni, fapte ce ducea de penalități.

„Am reușit și am scos această decalare de aproximativ 10 zile între data facturării de la ELCEN și data la care noi facturăm către cetățeni care genera penalități. Totodată, trebuie menționat faptul că nu doar acest contract este un mijloc sau să spunem cauza stării în care RADET-ul a ajuns și anume faliment, cât și restul cadrului legal și aici mă refer la faptul că autoritatea națională de reglementare în domeniul energiei nu poate să intervină mai mult pentru a înlătura aceste, să spunem, aspecte generate de caracterul sezonier al activității de producere a energiei termice, faptul că vara se produce și se transportă foarte puțin, pierderile tehnologice sunt la nivel de 70% iarna sunt mult mai puțin și se ajunge la o medie undeva la 30%. Practic, noi vara încasăm 30% și suntem nevoiți să plătim 100%”, a completat acesta.

A doua măsură adoptată vizează introducerea posibilității primirii cu 15 zile înainte a jumătate din subvenția pentru luna următoare, spune Burghiu.

„Am făcut un prim pas din punct de vedere contractual, am făcut al doilea pas în contractul dintre noi și Primărie în sensul că am introdus posibilitatea plății unui avans de 50% de luna viitoare, astfel încât să avem asigurat acest cash-flow, practic ne asigurăm din toate punctele de vedere că vom avea banii necesari, că aceste vârfuri de plată vor fi acoperite, astfel încât să nu se genereze penalități, că dacă vom merge pe același drum, vom ajunge la aceeași destinație, respectiv falimentul în final”, informează directorul Companiei Muncipale Termoenergetica.

Acesta a menționat și că, din cauza faptului că nu există există o lege care să reglementeze acest caracter, „dat de realitate, de funcționarea sistemului”, RADET a ajuns să înregistreze foarte multe penalități.

„Din 3,7 miliarde, 1,2 reprezintă baza de facturare, restul de 2,5 reprezintă penalități, cam asta e realitatea. Asta încercăm să îndreptăm”, spune Burghiu.

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica a mai spus și faptul că, în lupta pentru schimbarea legislației, respectiv de modificare a Legii 325/2006, va fi inițiat în perioada următoare și un OUG, la al cărui text se lucrează în prezent.

„Sperăm să fie aprobat (OUG-ul) (…) pentru că nu mai putem sta cu mâninile în sân. ANRE nu poate să regmenenteze contractele noasre și de aceea trebuie să luăm atitudie”, a spus Burghiu.

„Mai e un lung șir de lupte pentru a schimba legislația, o să inițiem în perioada viitoare un OUG, astfel încât, să modificăm și să reglementăm cadrul legal, toată lumea din sistemul energiei spune același lucru, este de acord cu noi, spun că așa este, aveți dreptate, dar asta-i legea. Înseamnă că trebuie să schimbăm legea”, a completat sursa citată.

În cadrul aceleiași conferințe, Burgiu a menționat și faptul că, pentru a trece peste perioada de iarnă, compania va avea nevoie de o subvenție în valoare aproximativă de 438 de milioane de lei.

„Valoarea subvenției de care vom avea nevoie pentru trecerea acestei ierni este aproximativ egală cu cea de anul trecut, anul trecut am avut 438 de milioane lei pe care le vom obține și anul acesta pentru a achita ceea ce datorăm către furnizorii noștri”, a conchis Burghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.