Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Burkina Faso: Liderii africani încearcă revenirea la stabilitate după lovitura de stat

burkina faso

Burkina Faso va reinstala un guvern interimar condus de preşedintele Michel Kafando, a declarat sâmbătă liderul Beninului Thomas Boni Yayi, în ceea ce ar fi o victorie pentru stradă asupra liderilor loviturii de stat militare, relatează Reuters. 

Încercând să pună capăt ciocnirilor violente între soldaţi şi protestatari şi să salveze alegerile prezidenţiale din octombrie, mediatorii africani au purtat discuţii cu şeful juntei, generalul Gilbert Diendere. 

"Putem spera din nou", a declarat Boni Yayi reporterilor după o a treia rundă de discuţii cu Diendere. "Vom relansa tranziţia ce era în curs de desfăşurare - o tranziţie condusă de civili, cu Michel Kafando", a adăugat el, spunând că mai multe detalii cu privire la "veştile bune" vor fi furnizate duminică. 

Preşedintele Senegalului Macky Sall, care de asemenea este un mediator în criză în calitate de şef al blocului regional ECOWAS, nu a comentat după discuţii. Biroul său a confirmat mai devreme că el încearcă să ajungă la o înţelegere pentru 
revenirea lui Kafando la putere. 

Nu a fost clar dacă presupusul acord include amnistia pentru Diendere, un general din umbră ce a servit ca şef al spionilor sub preşedintele înlăturat Blaise Compaoré, notează Reuters. 

Nici nu a fost clar dacă programul electoral ar putea fi restabilit. 

Diendere nu a negat că s-a ajuns la un acord iniţial. "Întotdeauna am spus că nu mă voi agăţa de putere. Acum este o chestiune de termeni", a declarat el reporterilor după întâlnire. 

Soldaţi din garda prezidenţială i-au reţinut pe preşedintele Kafando şi ceilalţi miniştri miercuri în timpul unei reuniuni a cabinetului, perturbând o perioadă de tranziţie ce ar trebuie să se încheie cu alegerile din 11 octombrie. 

Autointitulaţi Consiliul Democrat Naţional, liderii grupului de pucişti se opun planurilor guvernului interimar de a dizolva garda prezidenţială şi susţin că ţara se confruntă cu instabilitate după ce unii candidaţi au primit interdicţie să se prezinte la alegeri. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.