Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nebunie totală în Africa - Burkina Faso şi Mali anunță că vor considera declaraţie de război împotriva lor orice intervenţie militară în Niger

burkina faso

Burkina Faso şi Mali au emis o declaraţie comună în care au afirmat că vor considera declaraţie de război împotriva lor orice fel de intervenţie militară în Niger, anunță Rador.

Cele două ţări, care au conducere militară, au precizat că, într-un astfel de scenariu, vor acţiona în apărarea vecinului lor estic. Duminică, organizaţia regională vest-africană ECOWAS a ameninţat că va utiliza forţa militară pentru a-l reinstala pe preşedintele Mohamed Bazoum, îndepărtat miercuri, săptămâna trecută, de la putere în urma unei lovituri de stat militare.

Potrivit informaţiilor, 130 de oficiali membri ai partidului preşedintelui Bazoum au fost arestaţi de junta de la Niamey.

O intervenţie militară în Niger pentru a-l restabili pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, răsturnat de un puci, ar fi considerată ca "o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali", au indicat luni într-un comunicat comun guvernele de la Ouagadougou şi Bamako, notează AFP.

Cele două guverne, instalate la putere după lovituri de stat, "avertizează că orice intervenţie militară împotriva Nigerului ar echivala cu o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali", la o zi după o ameninţare cu folosirea "forţei" de către liderii vest-african reuniţi la Abuja, capitala Nigeriei.

Cele două guverne "atenţionează că orice intervenţie militară împotriva Nigerului ar avea ca rezultat retragerea Burkina Faso şi Mali din ECOWAS (Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest), precum şi adoptarea unor măsuri de legitimă apărare în sprijinul forţelor armate şi al poporului din Niger".

Ele "avertizează împotriva consecinţelor dezastruoase ale unei intervenţii militare în Niger, care ar putea destabiliza întreaga regiune".

Burkina Faso şi Mali adaugă că "refuză să aplice" "sancţiunile ilegale, nelegitime şi inumane împotriva poporului şi autorităţilor din Niger", decise la Abuja.

Duminică, liderii ECOWAS au dat un ultimatum de o săptămâna juntei militare din Niger pentru "a reveni complet la ordinea constituţională", afirmând că nu exclud "recurgerea la forţă", dacă este cazul.

De asemenea, ei au decis să "suspende toate tranzacţiile comerciale şi financiare" dintre statele sale membre şi Niger şi să îngheţe activele responsabililor militari implicaţi în lovitura de stat.

Într-un comunicat separat, Guineea, al cărei guvern este şi el rezultatul unei lovituri de stat, "şi-a exprimat dezacordul cu sancţiunile preconizate de ECOWAS, inclusiv o intervenţie militară" şi "a decis să nu aplice aceste sancţiuni pe care le consideră ilegitime şi inumane". Conakry "îndeamnă ECOWAS să-şi reconsidere poziţia", mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.