Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Burkina Faso şi Nigerul se retrag din forţa anti-jihadistă G5 Sahel

wikidata.org
G5 Sahel

Burkina Faso şi Nigerul au anunţat sâmbătă printr-un comunicat comun că s-au retras în 29 noiembrie din alianţa anti-jihadistă G5 Sahel, creată în 2014 pentru a combate islamiştii din transmite AFP.

Cele două state africane sunt guvernate de regimuri militare, care au apreciat că "organizaţia are dificultăţi în atingerea obiectivelor. Mai mult, ambiţiile legitime ale statelor noastre, de a transforma regiunea G5 Sahel într-o zonă de securitate, sunt îngreunate de inerţii instituţionale, de poveri din vremuri trecute care ne-au convins că drumul spre independenţă şi demnitate pe care am pornit este contrar participării la G5 Sahel în forma actuală, potrivit Agerpres.


Grupul a fost format iniţial din Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad; malienii, de asemenea conduşi de militari din 2020, s-au retras din G5 în mai 2002 susţinând că organizaţia, care dispunea din 2017 şi de o forţă armată comună, este "folosită din exterior ca instrument".

Mali, Nigerul şi Burkina Faso, care au relaţii foarte proaste cu Franţa, au format săptămânile trecute Alianţa Statelor din Sahel, iar miniştrii lor de externe au propus vineri formarea unei confederaţii.

În Burkina Faso au avut loc două puciuri în 2022, iar în Niger un grup de generali a preluat puterea prin forţă în iulie anul acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.