Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 33,6% în trimestrul II 2020

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 33,6% în trimestrul II al acestui an, la 98.279 vehicule, faţă de trimestrul II 2019, în timp ce înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 24,7%, la 22.600 vehicule, comparativ cu trimestrul II din anul anterior, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 33,6% în trimestrul II 2020 faţă de trimestrul II 2019. În aceeaṣi perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 24,7% comparativ cu trimestrul II din anul anterior”, arată INS.

În trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2019, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autobuze ṣi microbuze cu 78,7%, (la 219 vehicule), la categoria autoturisme cu 33,6% (la 95.039 vehicule) ṣi la categoria mopede ṣi motociclete cu 19,6% (la 3.021 unităţi).

Înmatriculările de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au înregistrat, de asemenea, scăderi la toate categoriile, respectiv cu 84,5% la categoria autobuze ṣi microbuze, cu 39,5% la categoria autoturisme ṣi cu 11% la categoria mopede ṣi motociclete.

În ceea ce priveṣte înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor aufost înregistrate scăderi la toate categoriile astfel: la categoria autotractoare cu 51,8% (la 1.693 unităţi), la categoria remorci ṣi semiremorci cu 25,2% (la 7.322 unităţi) ṣi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 18,8% (la 13.585 unităţi).

Înmatriculările noi de vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor au înregistrat, de asemenea, scăderi la toate categoriile, respectiv cu 72,7% la categoria autotractoare, cu 30,5% la categoria remorci ṣi semiremorci ṣi cu 24,2% la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale).

Faţă de trimestrul I 2020, în trimestrul II 2020 înmatriculările noi de vehicule rutiere au înregistrat scădere cu 29,3% la vehiculele pentru transportul pasagerilor, iar înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor, scădere cu 17,1%.

Vehiculele rutiere clasificate în conformitate cu normele europene de poluare, înmatriculate în circulaţie, cuprindeau,la sfârşitul trimestrului II 2020, în proporţie de 53,6%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6, şi în proporţie de 13,1%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai însemnată pondere a fost deţinută de vehicule conforme cu norma europeană Euro 4, respectiv 35,3%; pentru categoria autobuze ṣi microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 26% au fost clasificate în norma Euro 3, iar pentru categoria mopede ṣi motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 32,9% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeană Euro 3 au predominat categoria autocamioane în proporṭie de 31,2%, cele conforme cu norma Euro 5 au fost preponderente pentru categoria autotractoare în proporṭie de 33,4%, în timp ce pentru categoriavehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 27,9% au fost clasificate în norma Non-Euro.

Înmatriculările noi de vehicule rutiere cuprind vehiculele noi, inclusiv cele achiziṭionate în leasing, precum ṣi vehiculele la mâna a doua din import, clasificate conform categoriilor comunitare. Datele nu includ reînmatriculările datorate schimbării proprietarului în urma vânzării autovehiculului. De asemenea, nu sunt incluse tramvaiele şi troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultură şi vehiculele de locuit.

Vehiculele înmatriculate în circulaţie, la sfârşitul trimestrului de referinţă, prezintă date provizorii privind vehiculelerutiere înmatriculate, clasificate funcţie de normele europene de poluare. Categoria „Mopede şi motociclete” include mototriciclurile ṣi cvadriciclurile. Vehiculele rutiere pentru scopuri speciale includ vehicule de pompieri, macarale mobile etc. Datele nu includ vehiculele rutiere pentru care nu sunt aplicabile normele europene de poluare, respectiv tractoare, remorci ṣi semiremorci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.