Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bursa rusă se prăbușește după discursul lui Vladimir Putin

Bursa rusă, la începutul tranzacționării de miercuri, a continuat prăbușirea majorității blue chips-urilor din cauza riscurilor geopolitice crescute, pe fondul știrilor privind introducerea mobilizării parțiale în Rusia în legătură cu situația din Ucraina, precum și pe fondul deteriorării pieței bursiere externe în ajunul înăspririi politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA din cauza inflației ridicate, informează Interfax.

Indicii Mosberg și RTS pentru un minut de tranzacționare au scăzut cu 7,4-9,7%, în frunte cu titlurile companiilor financiare.

Până la ora 10:01, indicele MosExchange se ridica la 2052,71 puncte (-7,4%), indicele RTS - 1042,58 puncte (-9,7%); prețurile majorității "cipurilor albastre" de pe Bursa de la Moscova au scăzut cu 15%.

Dolarul a crescut la 62,0 ruble (+1,4 ruble).

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul privind mobilizarea parțială în Federația Rusă, măsurile de mobilizare vor începe pe 21 septembrie, cetățenii aflați în rezervă vor fi chemați pentru serviciul militar.

Rusia va face totul pentru a asigura securitatea la referendumurile din republicile Donbass, precum și din regiunile Zaporozhye și Herson și va sprijini decizia luată de locuitorii acestor teritorii, a declarat Putin.

Potrivit lui Alexey Antonov, director de consultanță de investiții la Alor Broker, indicele MosExchange a intrat într-un trend descendent după o nouă prăbușire a pieței bursiere, pe fondul știrilor despre planurile guvernului de a crește încasările de taxe de la exportatorii de mărfuri și a crescut tensiunile geopolitice.

Dacă indicele MosExchange va trece de suportul de 2200 de puncte, următoarea țintă a declinului va fi zona de 2000 de puncte, iar până în prezent nu există nicio certitudine că va rezista. Companiile de stat sunt acum în cel mai mare risc - occidentul poate fi sancționat după aderarea Luganskului, Donețkului, precum și a regiunilor Herson și Zaporoje la Rusia.

Potrivit lui Georgy Vashchenko, director adjunct al Departamentului analitic al Freedom Finance Global, inițial motivul căderii pieței a fost știrile geopolitice, precum și informațiile din mass-media despre o posibilă creștere a taxelor pentru industria de petrol și gaze la 3 trilioane de ruble. (aceasta depășește întregul profit al Gazprom și Rosneft pentru prima jumătate a anului 2022). O astfel de măsură, dacă ar fi adoptată, ar putea avea un impact negativ asupra plăților către acționari anul viitor. Ca urmare, vânătoarea chiar și pentru dividendele Gazprom, al căror randament astăzi depășește 20%, nu arată ca o idee foarte atractivă pe termen lung, deoarece restabilirea cotațiilor după data tăierii registrului poate dura mult timp.

Dinamica pieței bursiere rusești este dificil de prezis. Prin inerție, indicele Mosberg ar putea atinge nivelul din 2050 de puncte până la sfârșitul săptămânii. Cursul de tranzacționare va fi determinat de fundalul știrilor. Este imposibil să excludem slăbirea rublei, crede Vashchenko.

După cum notează analistul principal al "Otkritie Research" pentru studii globale Andrei Kochetkov, contextul extern de miercuri dimineață este negativ. Piețele asiatice sunt în mare parte în scădere în ceea ce privește așteptările privind o creștere agresivă a ratei Fed și o retorică la fel de agresivă. Petrolul devine un pic mai scump, dar ideea dominantă în piață rămâne așteptările de o recesiune globală și o scădere a cererii de combustibil.

În SUA, indicii bursieri au scăzut cu 1-1,1%, în frunte cu S&P 500, traderii au adoptat o poziție prudentă în așteptarea deciziilor Sistemului Rezervelor Federale (FRS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.