Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre omologii lui Klaus Iohannis a murit în urma unui stop cardiac

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Preşedintele burundez Pierre Nkurunziza a decedat luni, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiac, a anunţat marţi guvernul de la Bujumbura, într-un comunicat citat de AFP, Reuters şi DPA.

'Guvernul Republicii Burundi anunţă cu mare tristeţe burundezilor şi comunităţii internaţionale decesul neaşteptat al Excelenţei sale, Pierre Nkurunziza, Preşedintele Republicii Burundi, survenit la spitalul Cincatenarului din Karuzi, în urma unui stop cardiac', se arată în comunicat.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Textul furnizează detalii privind ultimele zile ale preşedintelui Nkurunziza. După ce a asistat la un meci de volei sâmbătă, 6 iunie, în noaptea de 6 spre 7 iunie s-a simţit rău şi "s-a deplasat rapid la spital".

"Duminică, starea sa de sănătate s-a ameliorat şi s-a întreţinut cu persoane care se aflau alături de el", a adăugat comunicatul.

Citește și: Asta da curățenie! Sora și soția omului lui Ludovic Orban, angajate în Guvern!

Surprinzător, în dimineaţa zilei de "luni, 8 iunie 2020, starea sa de sănătate s-a schimbat brusc şi a suferit un stop cardiac", scrie agerpres.ro.

"În pofida unor eforturi intense, continue şi adaptate, echipa medicală nu a putut recupera pacientul", se mai menţionează în comunicat, care precizează că echipa medicală multidisciplinară a încercat timp de "mai multe ore" să-l reanimeze.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț oficial! Starea de alertă se prelungește! Se redeschid mall-urile, grădinițele private și piscinele

Pierre Nkurunziza era preşedinte în Burundi, una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă, din 2005.

Pe 20 mai, succesorul său desemnat, Evariste Ndayishimiye a fost ales pentru a-l înlocui în fruntea statutului, după ce Nkurunziza a decis să nu candideze din nou. Mandatul lui Pierre Nkurunziza urma să se încheie în august.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Candidatura sa la un al treilea mandat, foarte controversată, din 2015 a aruncat ţara într-o criză politică majoră, care s-a soldat cu peste 1.200 de morţi, în timp ce 400.000 de burundezi au fost nevoiţi să plece în exil. Potrivit Reuters, susţinătorii săi au bătut, torturat şi executat activişti, opozanţi şi jurnalişti.

Alegerile prezidenţiale de la 20 mai s-au desfăşurat în pofida pandemiei de noul coronavirus. Mii de susţinători au mers la mitingurile de campanie şi, în ziua scrutinului, alegătorii s-au îngrămădit la cozi în faţa secţiilor de votare, fără nicio măsură veritabilă de protecţie.

Citește și: Asta da curățenie! Sora și soția omului lui Ludovic Orban, angajate în Guvern!

Nu se ştie dacă stopul cardiac de care a murit Nkurunziza a urmat după o infecţie cu COVID-19, menţionează AFP. Soţia lui Nkurunziza a fost recent internată la Nairobi, unele surse de la Bujumbura afirmând că ea a contractat noul coronavirus.

În comunicatul său, guvernul a anunţat doliu naţional de şapte zile începând de marţi.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț oficial! Starea de alertă se prelungește! Se redeschid mall-urile, grădinițele private și piscinele .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.