DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bustul primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost inaugurat la Ploiești

Basilica.ro
Dezvelirea bustului Patriarhului Miron cristea

Bustul primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost inaugurat sâmbătă, 24 octombrie, pe Aleea Făuritorilor Unirii din parcul Bucov – Ploiești, informează Qmagazine, citată de Basilica.ro

Bustul în bronz a fost realizat de sculptorul George Dumitru, cu sprijinul Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” din Ploiești.

Monumentul a fost binecuvântat de un sobor de preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La eveniment au fost prezente autorităţi locale, dar şi reprezentanţi ai Societății „Mihai Viteazul”.

Patriarhul Miron Cristea a avut un rol important în realizarea Marii Uniri, acesta fiind unul dintre motivele pentru care bustul său a fost amplasat în parcul ploieştean.

„Răspund celor care se întreabă de ce Miron Cristea pe Aleea Făuritorilor Unirii din Ploiești. În primul rând, pentru că este un erou al neamului românesc. În al doilea rând, pentru că este cel care a îndemnat poporul să nu-și lase credința, să nu îi fie frică de împăratul Austriei, să nu se teamă de despoții maghiarii din 1918″, a declarat Mircea Cosma, președintele SMV „Mihai Viteazul”.

Citește și: Raed Arafat, 'profeţie' sumbră referitoare la pandemie: 'Până în vara anului viitor nu vom sta liniştiţi'

Patriarhul Miron Cristea

Patriarhul Miron Cristea s-a născut în 18 iulie 1868, la Topliţa, în judeţul Harghita. Şi-a legat numele în primul rând de Episcopia Caransebeşului unde a păstorit vreme de 9 de ani.

Din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României. A fost, pentru o vreme, şi membru al regenţei, perioada 1927-1930, iar în ultimii doi ani ai vieţii prim ministru al Guvernului României.

În timpul păstoririi lui au fost edificate multe dintre clădirile Centrului eparhial din Bucureşti. El este şi cel care a pus bazele „Institutului Biblic”.

În cadrul patriarhatului său au fost construite Palatul Patriarhal şi Reşedinţa Patriarhală şi a fost restaurată în întregime Catedrala patriarhală. Şi-a legat numele de reprezentanţa românească de la Ierusalim şi a fost în vizită la Locurile Sfinte în 1927.

În data de 7 iunie 1919 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Printre realizările de ordin cultural ale Patriarhului Miron se numără şi teza sa de doctorat despre Eminescu, lucrare tipărită mai întâi în limba maghiară şi tradusă apoi de Mitropolitul Antonie Plămădeală care a descoperit-o şi a publicat-o la începutul anilor 80.

Primul Patriarh al Bisericii noastre a trecut la cele veşnice pe 6 martie 1939. Mormântul acestuia se află în Catedrala patriarhală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.