Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Butoiul cu pulbere din Marea Chinei de Sud stă să explodeze. Vietnam mută armament greu

Spratly

Vietnamul şi-a întărit poziţiile pe câteva insule în zona cu suveranitate disputată din Marea Chinei de Sud, adăugând lansatoare mobile de rachete care pot lovi piste de aviaţie şi instalaţii militare chineze de-a lungul unei rute comerciale vitale, afirmă oficialităţi occidentale potrivit Reuters.

Vezi și: Imagini inedite cu Laura Codruţa Kovesi: Nu ai mai văzut-o aşa până acum / FOTO

Diplomaţi şi militari a căror identitate nu este dezvăluită au declarat agenţiei citate că există informaţii privind dislocarea unor lansatoare de rachete din Vietnam în cinci baze din insulele Spratly, ceea ce ar putea intensifica tensiunile dintre Hanoi şi Beijing. Lansatoarele sunt camuflate pentru a nu putea fi observate din aer şi încă nu sunt armate, dar ar putea deveni operaţionale în două sau trei zile prin dotarea cu rachete de artilerie, susţin trei surse ale Reuters. Ar fi vorba, după analişti militari şi oficialităţi diplomatice, despre sistemul de rachete de artilerie EXTRA, achiziţionat recent din Israel, cu o rază de acţiune de 150 de km şi focoase de 150 kg, fie cu explozibili puternici, fie cu submuniţii care pot lovi mai multe ţinte simultan. Utilizate cu ajutorul dronelor pentru localizarea ţintelor, rachetele ar putea lovi atât nave, cât şi obiective terestre. 

Ministerul vietnamez de externe a afirmat, fără alte detalii, că informaţiile sunt "inexacte". În iunie, ministrul adjunct al apărării, generalul Nguyen Chi Vinh, declarase agenţiei că Vietnamul nu dispune de astfel de lansatoare sau arme gata de utilizare în insulele Spratly, dar îşi rezervă dreptul de a lua astfel de măsuri "în cadrul legitimei apărări, în orice zonă şi în orice moment, în interiorul teritoriului nostru suveran"., potrivit Agerpres.

Vezi și: Tensiuni majore în Marea Chinei de Est. Japonia avertizează China: Nu putem tolera

Vietnamul a reacţionat astfel, după Reuters, ca reacţie la întărirea poziţiilor Chinei pe şapte insule din arhipelag. Strategii vietnamezi se tem că pistele de aviaţie, radarele şi alte instalaţii militare chineze cresc vulnerabilitatea sudului şi insulelor Vietnamului. Ar fi cea mai importantă operaţiune defensivă a Vietnamului în Marea Chinei de Sud din ultimele decenii, afirmă analiştii militari consultaţi de agenţie. 

Tensiunile în regiune vor creşte probabil în urma unei decizii-cheie a unei instanţe internaţionale împotriva Chinei, la sesizarea Filipinelor. Decizia de luna trecută, respinsă vehement de Beijing, nu admite nicio bază legală pentru pretenţiile Chinei, bazate pe argumente istorice, asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Sud. 

Vietnamul, China şi Taiwanul pretind suveranitatea asupra întregului arhipelag Spratly, iar Filipinele, Malaezia şi Brunei revendică o parte din regiune. China şi-a repetat într-o declaraţie trimisă Reuters miercuri pretenţiile privind "suveranitatea indisputabilă asupra insulelor Spratly şi a apelor învecinate".

Citeşte şi: Ce le-a spus Bogdan Olteanu procurorilor de la DNA: 'Nu mai am nimic de pierdut'

content-image

Vezi și: FOTO - Cum arată, fără cagulă, 'traficanții' din reportajul Sky News

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA Elizabeth Trudeau a afirmat tot miercuri, într-o întâlnire cu presa, că Statele Unite ştiu despre rapoartele menţionate şi vor continua să facă apel la toate ţările care au pretenţii în Marea Chinei de Sud "să evite acţiunile care sporesc tensiunile, să facă paşi concreţi pentru consolidarea încrederii şi să îşi intensifice eforturile pentru găsirea unor soluţii paşnice şi diplomatice a disputelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.