Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu riscă se aprindă: 'O nouă spirală ucigaşă se poate declanşa în orice moment'

You News2
cisiordania violente palestinieni

Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat miercuri un nou apel la reluarea negocierilor de pace în Orientul Mijlociu, reamintind că noi violenţe pot izbucni 'în orice moment', transmite AFP.

'Tensiunile, violenţa, terorismul persistă în Orientul Mijlociu', a subliniat Macron, primindu-l la Palatul Elysée pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Macron a vorbit despre 'reluarea dialogului politic direct între israelieni şi palestinieni', aflate într-un punct mort. 'Este un drum dificil, presărat de obstacole, dar nu avem alte alternative decât să relansăm eforturile noastre de pace', a arătat el, reluând afirmaţiile făcute în urmă cu 15 zile în faţa premierului israelian Yair Lapid.

'O nouă spirală ucigaşă se poate declanşa în orice moment', a mai spus Macron. El a cerut 'sfârşitul măsurilor unilaterale', cu referire la 'evacuările de familii palestiniene, demolările, politica de colonizare (...) care îndepărtează posibilitatea unui stat palestinian care să trăiască în pace alături de Israel'.

Mahmoud Abbas s-a întâlnit vineri, la Bethleem, cu preşedintele american Joe Biden, aflat în primul său turneu în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului.

Abbas a denunţat 'activităţile de colonizare, omorurile şi incursiunile zilnice', de care a acuzat forţele israeliene. 'Vrem ca acestea să înceteze', a declarat el.

Vizita lui Abbas este prima la Paris începând din septembrie 2018 la invitaţia unui preşedinte francez.

El a cerut din nou miercuri să se facă lumină în privinţa morţii lui Shireen Abu Akleh, jurnalista americano-palestiniană ucisă la 11 mai în timp ce relata în direct despre o operaţiune a armatei israeliene în Cisiordania.

Reportera a fost 'ucisă cu sânge rece şi fără motiv', a afirmat Abbas. 'Cine a ucis-o pe Shireen Abu Akleh? Vrem ca ei să pună mâna pe ucigaş', a adăugat liderul palestinian.

Vizita recentă a preşedintelui american, care s-a declarat încă de la sosire 'sionist', a fost considerată dezamăgitoare de palestinieni, chiar dacă Biden şi-a reiterat sprijinul 'faţă de soluţia cu două state' şi a declarat că trebuie să existe 'un orizont politic pentru poporul palestinian'.

Însă Joe Biden a mai afirmat că în prezent nu sunt întrunite condiţiile pentru relansarea procesului de pace, nu a propus niciun plan de fond în problema ocupaţiei israeliene şi nu a luat poziţie faţă de expansiunea coloniilor evreieşti în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.