Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Butoiul cu pulbere stă să bubuie în Caucaz. Iranul avertizează Azerbaijanul să nu atace Armenia: Ar însemna reacția armatei noastre (Gărzile revoluționare)

Pinterest
Turcia Armenia Siria

Tensiunile s-au reaprins foarte periculos în ultimele zile în Caucaz. Forțele armate azere sub pretextul cartografierii terenului recent cucerit de la armeni în zona Nagorno-Karabah au împins cu mulți km în plus linia de demarcația convenită oficial ceea ce a atras o puternică reacție din partea Armeniei care susține Republica Arțakh, dar și din partea forțelor ruse de menținere a păcii.

În ecuație a intervenit și Iranul: ”Orice intervenție în Armenia va avea a face cu reacția imediată a forțelor armate ale Iranului”, susțin Corpul Gardienilor Revoluției, forță militară de elită a regimului de la Teheran. Între cele două țări au avut loc tensiuni la graniță după ce tirurilor cu marfă din Iran le-a fost interzis să treacă prin teritoriul controlat de azeri, anterior controlat de armeni, pentru a duce mărfuri spre Armenia.

Vezi și: Rusia acuză Azerbaidjanul de încălcare a armistiţiului în Nagorno-Karabah

În toamnă anului 2020, Azerbaidjanul a cucerit mari porţiuni din Nagorno-Karabah luate anterior de Armenia la începutul anilor 1990. Încetarea focului este monitorizată de forţele ruse de menţinere a păcii.

Moscova a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat în ultimele zile armistiţiul cu Armenia semnat după războiul din Nagorno-Karabah, în 2020, desfăşurând trupe în zona aflată sub controlul forţelor ruse de menţinere a păcii, relatează Reuters şi AFP, conform agerpres.

Incidentele dintre forţele armate armene şi azere sunt frecvente, dar este pentru prima dată de la încheierea conflictului, în noiembrie 2020, când Moscova acuză una dintre părţi de încălcare a armistiţiului al cărui garant este preşedintele rus Vladimir Putin.

Această recrudescenţă a tensiunii survine într-un moment în care Rusia a lansat o ofensivă de mare amploare împotriva Ucrainei, notează AFP.

Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah - teritoriu azer populat majoritar de armeni - şi împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.