Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Buzoienii s-au adunat pe pod, ca la 'urs': Oamenii au ignorat mesajul RO-Alert și s-au îmbulzit să filmeze sălbăticiunea / Video

Foto: adevarul.ro
localnici oameni buzau urs

Buzoienii s-au adunat pe pod, ca la 'urs': Oamenii au ignorat mesajul RO-Alert și s-au îmbulzit să filmeze sălbăticiunea

În ultima vreme, urșii își părăsesc habitatul și ajung în localități cu oameni care nu au mai văzut fioroasele animale decât la televizor sau în grădinile zoologice. În multe astfel de cazuri, neobișnuiți cu astfel de pericole, curioșii ignoră avertismentele autorităților și vor să fie în primul rând al spectacolului oferit de natură.

Zilele trecute, în Mărăcineni, comună lipită de orașul Buzău, curiozitatea ieșită din comun i-a expus pe câțiva zeci de localnici la un pericol extrem de mare. În loc să-i trimită în case, mesajul Ro Alert care anunța prezența unui urs a avut un cu totul alt efect: le-a dat adunarea pe un pod de unde puteau zări mai bine sălbăticiunea, anunță Agerpres.

Pe o înregistrare postată de un tânăr din localitate se observă cu oamenii își fac loc să prindă o poziție cât mai bună la show-ul unic oferit de ursul care rătăcea pe lângă ultima linie de case.

Cel puțin trei martori au sunat la 112 pentru a anunța prezența animalului în apropierea satului. Ursul, de aproximativ trei ani, conform aprecierilor făcute de specialiști, ar fi ieșit din apă și inițial s-a pierdut în vegetația uscată de pe prund.

A fost văzut mai întâi de un cioban. Ulterior, un șofer a sunat la 112 pentru a transmite că a văzut fiara între niște camioane parcate

„A ieșit din apa râului, a traversat lunca și s-a îndreptat spre case. Ursul e mai greu și, când a pus laba, imediat te-a doborât. Nu e de joacă cu ursul, pentru că am văzut și noi la televizor ce pagube poate face”, spune un localnic.

După primirea și a celui de-al treilea apel la 112, autoritățile au emis mesaj de avertizare prin Ro Alert, iar jandarmii au început să patruleze cu semnalele acustice și luminoase pornite. Efectul avertizării prin SMS nu a fost însă cel dorit de autorități: zeci de oameni s-au adunat pe podul de la Mangă, așa cum este cunoscută zona printre localnici, pentru a fi martorii evenimentului unic în viața lor.

„Concomitent cu luarea măsurii îndepărtării persoanelor adunate în zonă, a fost emis mesaj Ro Alert. Rugăm cetățenii ca atunci când observă un urs să nu se apropie de el și să apeleze sistemul unic 112, iar în situația primirii avertizărilor Ro Alert să respecte indicațiile transmise”, declară Georgiana Naziru, de la Jandarmeria Buzău.

Urșii părăsesc pădurile de la munte și ajung din ce în ce mai des în comune și orașe de câmpie. Grav este că localnicii de aici, confruntați cu o amenințare nouă, nu știu cum să reacționeze. Gestul celor care s-au adunat să fotografieze ursul este criticat atât de jandarmii care, în loc să alunge animalul, pierd timpul cu dispersarea curioșilor, ci și de localnicii cu simț de răspundere.

„Eu am locuit la munte, unde urșii vin mereu și atacă turmele, atacă vitele, omoară porci în grajdurile de lângă casele oamenilor, și știu ce ți-ar putea face ursul. Oamenii ar trebui să intre în case sau să plece din zona în care este anunțat că vine ursul și, deci, trebuie să își ia o marjă de siguranță. Nu e corect ce au făcut la Mangă”, ne spune o localnică din Mărăcineni.

În ultimele luni, localnicii din zona de munte și de deal a județului au cerut ajutorul autorităților după ce au văzut ursul în apropierea locuințelor lor. În multe dintre cazuri, ursul a făcut prăpăd în gospodării. De o săptămână, o familie din satul Varlaam, comuna Gura Teghii, are musafiri nedoriți în livada de pruni din spatele casei. Este vorba despre o ursoaică și puii ei, doi la număr, care s-au „abonat” la gustoasele fructe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.