Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BVB a deschis în creştere şedinţa de vineri, cu tranzacţii de 10,514 milioane de lei

BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de vineri, cu tranzacţii de 10,514 milioane de lei (2,124 milioane de euro), efectuate în primele 30 de minute după începerea operaţiunilor, conform Agerpres.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, a urcat cu 2,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat tot cu 2,38%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat o creştere de 2,25%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a câştigat 2,36%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era în creştere, cu 0,98%, în timp ce BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a urcat cu 2,36%.

Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era în urcare cu 2,89%.

Potrivit informaţiilor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau UCM Reşiţa (+14,12%), Impact Developer & Contractor (+8,06%) şi Purcari Wineries (+6,06%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Socep (-8,02%), Prebet (-2,47%) şi SIF Banat Crişana (-1,33).

Evoluţia de vineri dimineaţa a Bursei de la Bucureşti este în ton cu cea a principalelor burse europene, care au revenit pe creştere, după scăderile înregistrate joi, în ziua invadării Ucrainei de către Rusia.

Potrivit AFP, după pierderile de aproximativ 4% înregistrate joi, Bursa de la Paris a crescut vineri dimineaţa cu 0,81%, cea de la Londra cu 1,11% iar cea de la Frankfurt înregistra un avans de 0,67%. La rândul său, indicele bursier pan-European STOXX 600 înregistra un avans de 0,8%, după ce în şedinţa precedentă a coborât la cel mai scăzut nivel de după luna mai 2021.

În paralel, acţiunile băncilor europene şi-au revenit şi ele, chiar dacă bancherii evaluează încă impactul sancţiunilor impuse Rusiei. Indicele care regrupează acţiunile băncilor europene afişa vineri dimineaţa o creştere de 1,3%, după o cădere de 8% joi.

Băncile europene cu cea mai mare expunere pe Rusia au fost cele care joi au avut cel mai mult de suferit, precum titlurile Raiffeisen Bank International, care au pierdut 23%, însă vineri dimineaţa erau în creştere cu 3,5%. La fel, acţiunile Societe Generale erau în creştere cu 1,6%, după ce joi au pierdut 12%.

Uniunea Europeană vrea să îngheţe activele ruseşti din blocul comunitar şi să oprească accesul băncilor ruseşti la pieţele financiare europene, în cadrul a ceea ce şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a descris drept "cel mai dur pachet de sancţiuni pe care l-am implementat vreodată".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.