Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câștigătorii Concursului Național Icoana ortodoxă - lumina credinței, premiați de patriarhul Daniel

agerpres
Icoana Constantin si Elena

Câștigătorii celei de-a VI-a ediții a Concursului Național "Icoana ortodoxă - lumina credinței" au fost premiați, duminică, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Festivitatea, care a fost urmată de vernisajul expoziției cu același titlu și prezentarea catalogului omonim, s-a desfășurat în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, la finalul Sfintei Liturghii la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena și a premierii concursului dedicat Anului omagial 2017 în Patriarhia Română.

În cuvântul rostit, patriarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în mărturisirea credinței prin iconografie și a arătat importanța picturii bizantine în cult.

"Dăm slavă lui Dumnezeu că acest concurs național continuă și are rezultate din ce în ce mai frumoase. Este nevoie să reținem că icoana ortodoxă nu e o simplă podoabă în biserică, ci este expresia credinței ortodoxe în întruparea Fiului lui Dumnezeu cel nevăzut, a spus patriarhul, potrivit basilica.ro.

Concursul Național "Icoana ortodoxă — lumina credinței" s-a desfășurat în perioada 8 decembrie 2016 — 21 mai 2017, cu binecuvântarea patriarhului Daniel, și cu aprobarea Sfântului Sinod al BOR.

În acest an secțiunile competiției au fost: Frescă (stilul artei românești a secolelor XVII-XVIII; artă de tradiție bizantină, cu specific local); Mozaic (stilul mozaicului bizantin al secolelor VI-XII; tratare plată, decorativism, monumentalitate); Pictură pe lemn (stilul artei românești a secolelor XVII-XVIII; artă de tradiție bizantină, cu specific local) și Pictură pe sticlă (stil tradițional românesc).

Marele premiu a fost câștigat de Marius-Ciprian Ghinescu, din Iași, jud. Iași.

La secțiunea Frescă, premiul I a fost câștigat de Marius-Ciprian Ghinescu, din Iași, jud. Iași, premiul al II-lea a fost decernat lui Bogdan-Gheorghe Verdeș, din localitatea Cornu de Jos, jud. Prahova iar premiul al III-lea lui Ciprian Eduard Iscu, din Slatina, jud. Olt. La această categorie a obținut o mențiune Traian Scorța, din Galați, jud. Galați.

La secțiunea Mozaic a fost acordat un premiu III Danielei Ligia Șerban, din București.

La secțiunea Pictură pe lemn s-au acordat următoarele premii: premiul I — Marius-Ciprian Ghinescu, din Iași, jud. Iași (9,97 puncte); premiul al II-lea — Ionel Haraga, din comuna Miroslava, jud. Iași, premiul al III-lea — Mirela-Eugenia Klein-Kirițescu, din București, mențiune — Maria Corina Negreanu, din Cluj-Napoca, jud. Cluj.

La secțiunea Pictură pe sticlă, premiul I i-a fost decernat Simonei Teodora Roșca, din Cluj-Napoca, jud. Cluj, (10 puncte), premiul al II-lea lui Florin Nicolae Poenariu, din comuna Săsciori, jud. Alba, premiul al III-lea — Veronicăi-Lucia Țața, din localitatea Florești, jud. Cluj, iar o mențiune a mers către Cristina Ionescu-Berechet, din București.

În perioada septembrie-octombrie 2017, câștigătorul Marelui premiu al concursului va avea posibilitatea să organizeze o expoziție personală de icoane în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.

Tot duminică, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului național de creație 'Icoana și Școala mărturisirii'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.