Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CAB pusă în dificultate de apariția deciziei CCR privind prescripția - Amână o lună decizia definitivă în cazul Duță și îl cheamă pe acesta la instanță

Inquam Photos / Octav Ganea
lucian duta

Curtea de Apel București a amânat,  vineri, pentru o lună luarea unei decizii definitive în mega dosarul de corupție al fosutlui șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare pentru primirea unei mite de 6,3 milioane de euro, și stabilește un termen intermediar pentru 31 mai cu acesta și apărătorul său.

Instanța era vineri la a doua amânare de pronunțare în acest caz iar în seara zilei de joi apărarea lui Duță a transmis o cerere de repunere pe rol a cazului rămas deja în pronunțare.

Fostul șef al CNAS Lucian Duță, condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare, ar fi cerut, joi seară, prin avocatul său, repunerea pe rol a cazului său care, vineri, se află la a doua amânarea a pronunțării deciziei ce urmează să fie definitivă și executorie.

Concret, după ce CCR a stabilit, joi, că articolul care prevede întreruperea termenului de prescripție este neconstituțional pentru că Legiuitorul nu a pus în aplicare o altă decizie a CCR din anul 2018, primul beneficiar efectiv care invocă această decizie ar fi Lucian Duță, transmit pentru STIRIPESURSE, surse judiciare.

Potrivit acestora avocatul acestuia ar fi transmis, în cursul serii de joi, o solicitare la dosar, prin care ar cere repunerea pe rol a cazului pentru discutarea situației generate de decizia CCR.

Contactat de STIRIPESURSE avocatul Dan Lupașcu, fostul șef al CSM, a spus că nu are acordul clientului său să ofere informații presei la acest moment procesual.

Vineri Curtea de Apel București se află la a a doua amânare de pronunțare în dosarul în care Duță este judecat pentru primirea unei mite de 6,3 milioane de euro.

Totodată este de amintit că Duță se află în prezent sub control judiciar, după ce la termenul din aprilie instanța a dispus prelungirea măsurii preventive.

„În temeiul art.208, alin.5, Cod de procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune, luată faţă de apelantul-intimat-inculpat Duță Nicolae-Lucian, prin Ordonanța din data de 4.IV.2017 a DNA, din Dosarul nr.265/P/2017, pe perioada de 60 zile.

II. În temeiul art.250/2, Cod de procedură penală, menţine măsurile asigurătorii ale sechestrului ?i popririi, luate prin Ordonanţa din data de 18.XII.2018 a DNA, din Dosarul nr.265/P/2015, şi menţinute prin Sentinţa penală nr.1.407/27.XI.2020 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I-a penală, din Dosarul nr.45188/3/2018.

III. În temeiul art.391, alin.1, Cod de procedură penală, stabileşte pronunţarea şi redactarea deciziei penale la data de 4.V.2022. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 6.IV.2022”, notau magistrații CAB în  minuta încheierii din luna aprilie.

La final de proces

Judecătorii CAB au ascultat, în 15 decembrie 2021, pledoariile finale în cazul apelurilor declarate de fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță și de ceilalți inculpați din dosar.

Instanța a stabilit la final că termenul de soluționare va fi de aproximativ două luni dar nu a precizat data la care va fi dictat verdictul definitiv.

La termenul respectiv avocații inculpaților din dosar au expus motivele pentru care consideră că dosarul fie ar trebuie trimis la rejudecare după anularea primei decizii, fie pentru care clienții lor ar trebui achitați sau condamnați la pedepse extrem de blânde, cu suspendare.

La rândul său și procurorul DNA  a pus concluzii pe motivele de apel ale celor judecați, asta pentru că Direcția nu a formulat după prima decizie apel în dosar.

Cu tunul pe Duță

Astfel, magistratul de la DNA a atacat fiecare punct al apărării lui Lucian Duță și a explicat de ce nu trebuie scăzută pedeapsa de șase ani de închisoare cu executare stabilită de Tribunal în cazul fostului șef al Casei.

„Privind apelul inculpatului observați că potrivit legilor aflate în vigoare rigoarea statului funcției ocupate de Duță era doar de rang de secretar de stat.

Iccj a respins solicitarea de dezlegare a unei chestiuni de drept privind această situație.

Privind conduita neloială a organului de urmărire penală observați că avem un martor cu identitate protejată.

Materialul probator nu conține declarația martorului cu identitate protejată. Rețineți că la fond doar judecătorul a audiat martorul protejat. Nu e vorba de conduită noastră, ci de cea a instanței.

Parchetul a avut o atitudine loială. Observați că instanța de fond nu a condamnat doar pe baza declarațiilor denunțătorilor din dosar. E vorba despre multe alte mărturii pe lângă cele ale denunțătorilor.

Avem un martor direct care era angajat la firma unuia dintre denunțători și spune cu subiect și predicat cum erau rulate sume de bani”, a explicat magistratul, referitor la alegațiile apărării lui Duță.

În continuare magistratul Direcției a atacat nivelul de instrucție a fostului șef al Casei și a arătat că  tocmai pregătirea și profesionalizarea acestuia reprezintă motive de netrecut la executarea unor fapte penale, lucru pe care acesta totuși l-a făcut.

„Nu poate fi vorba de nivelul de instrucție. A știu exact ceea ce face când a perceput acel comision. Spunea în clar că e vorba de un comision by default. Adică un comision din oficiu. Oare chiar nu știa ce face ? Este o persoană instruită.

Noi am demonstrat că înainte de aceste comisioane nici familia Duță și nici familia Sofian, familia concubinei sale, nu puteau vreodată să cumpere imobilele și nu puteau execută excursii exorbitante.

Au luat comision pentru sprijin politic? Nu!!! A luat comision pentru înavuțire personală și a concubinei sale.

Au cerut avocații o pedeapsă mai mică. Observați că urmare aplicării acestor dispoziții legale.

Nu aveți motive legale pentru scăderea acestei pedepse.

Vi se spune că este doctor. Că e o persoană cu profil ireproșabil. Noi am spune că nu.

Noi spunem că acest proces a avut parte de o mediatizare prin canale media în loc că inculpatul să își facă apărarea în pretoriul sălii de judecată ceea ce ne face să credem că a pus o oarecare formă de presiune asupra completului de judecată.

Starea de fapt nu s-a modificat sub nicio formă. Mențineți controlul judiciar pe cauțiune”, a spus pe ton apăsat magistratul DNA în sala de judecată.

Curtea de Apel București a reluat dezbaterile în mega dosarul de corupție în care fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a fost deja condamnat, de Tribunalul București, la șase ani de închisoare cu executare pentru că ar fi primit o mită de peste șase milioane de euro.

Unul dintre cei judecați alături de fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, Victor Sofian, în vârstă de 42 de ani, a murit după ce a făcut infarct miocardic în vreme ce alerga în parc, au anunțat, la termenul anterior, avocații acestuia.

Astfel apărătorii acestuia au depus la instanță certificatul de deces al fostului inculpat din dosar.

În altă ordine de idei, pe motiv că unul dintre judecătorii desemnat aleatoriu în caz a lipsit, instanța a stabilit amânarea începerii judecării apelurilor din dosar.

Dosarul se află de rolul CAB de la începutul lunii ianuarie iar magistrații au amânat de mai multe ori judecarea cauzei pe fondul lipsei de apărare sau a lipsei unora dintre cei judecați.

Totodată instanța a respins două cereri de recuzare făcute de fostul șef al CNAS față de magistrații din completul care judecă apelurile din dosar.

La termenul de judecată din luna septembrie instanța a amânat declanșarea dezbaterilor pe fondul lipsei unuia dintre judecătorii desemnați aleatoriu în completul de judecată.

Control judiciar pe cauțiune menținut de CAB

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, medicul Lucian Duță, condamnat în prima instanță la șase ani de închisoare cu executare, rămâne sub control judiciar, potrivit deciziei magistraților care vor tranșa apelul acestuia împotriva deciziei Tribunalului București.

„În temeiul art.362 alin. 2 C.proc.pen., raportat la art.208 alin. 4 C.proc.pen., menţine, ca legală şi temeinică măsura controlului judiciar pe cauţiune, dispusă şi menţinută faţă de inculpatul Duţă Nicolae Lucian.

Supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar pe cauţiune, va fi realizată în continuare de către organele de poliţie de pe raza municipiului Bucureşti, adresa unde locuieşte efectiv fără forme legale inculpatul, fiind situată pe str. Barbu Ştefănescu Delavrancea nr.63, bl. 2, sc. 2, ap.5, Sector 1 Bucureşti.

În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 25.08.2021”, se arată în decizia de miercuri a magistraților CAB.

6.EXE...

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a fost condamnat, în 27 noiembrie 2020, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare pentru luare de mită, el fiind judecat pentru că, în perioada 2010 – 2012, a primit mită de 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS. Decizia instanţei nu este definitivă.

Tribunalul Bucureşti a decis, la finele lunii noiembrie 2020, condamnarea lui Lucian Duţă la şase ani de închisoare pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de luare de mită, urmând să execute pedeapsa în regim de detenţie.

Instanţa a mai decis confiscarea de la fostul preşedinte al CNAS a sumei de 6,3 milioane de lei, în echivalentul în lei la cursul oficial BNR, din ziua executării.

Tribunalul Bucureşti a mai hotărât să instituie sechestrul asigurator în limita sumei de 140.000 de euro folosită la achiziţionarea unui apartament şi să menţină sechestrul asigurator instituit de procurorii DNA pe sumele din mai multe conturi, diverse terenuri şi construcţii.

Decizia magistraţilor nu este definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel de către fostul oficial.

Mită de 6,3 milioane de euro

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2012, Lucian Duţă, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, din care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise inculpatului fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumei de 2.183.820 euro identificată într-un cont bancar din Elveţia, asupra unui teren cu construcţie S+P+4, asupra a 3 apartamente şi asupra unui autoturism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.