DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cadou pentru Vladimir Putin

putin

Așa cum am anunțat încă de ieri, fiind primul care a luat atitudine, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a făcut o declarație uluitoare. Și într-un moment solemn. Cu prilejul aniversării Declarației de Independență față de Moscova a Republicii Moldova. Ei bine, ambasadorul nici măcar nu s-a referit expres la Republica Moldova. El pur și simplu a vorbit despre Moldova. Care ar putea fi și cea de dincoace de Prut. Și a spus că este un stat multietnic. A precizat că “Moldova nu este romaneasca”, iar pentru Transnistria trebuie creat un stat special. Deși am pus întrebarea cheie dacă ambasdorul a vorbit sau nu în numele Departamentului de Stat, circumstanțele și modul în care a fost formulată declarația mă determină să cred că, în mod oficial, Statele Unite i-au făcut un cadou extrem de valoros lui Vladimir Putin.

Citește și: O vedetă de la Antena 1 spune că a fost VIOLATĂ: ‘M-a tras de păr până în toaleta restaurantului, apoi m-a împins, m-a violat’

Este tot ce ar fi putut să își dorească mai mult liderul de la Kremlin. Primul război hibrid din istoria modernă a fost cel din Transnistria. Când Moscova, în mod deliberat, a creat o situație instabilă, a generat un soi de război civil și, cu ajutorul Armatei a 14-a, care încă staționează pe teritoriul legitim al Republicii Moldova, a separat, de facto, Tiraspolul de restul statului care tocmai își declarase independența. De atunci până în prezent, puterile lumii încearcă să scoată, din foc, castanele rusești.

Până în prezent, atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite au contestat, în mod consecvent, ruperea Transnistriei de Republica Moldova, afirmând, la fel de consecvent, dreptul legitim al Chișinăului asupra Tiraspolului. În timp ce Moscova și rusofonii din Republica Moldova susțineau existența unui popor distinct, moldovean, distinct față de poporul român, vorbitor al unei alte limbi decât limba română, așa-zisa limbă moldovenească, Statele Unite și Uniunea Europeană au afirmat, împreună cu România, contrariul. Sub presiune internațională, Moscova a promis retragerea Armatei a 14-a din Transnistria. Nu a făcut-o niciodată. Armata Federației Ruse se află acolo, adică pe pământul aparținând unui alt stat, care și-a proclamat suveranitatea, și colaborează strâns cu separatiștii. De fapt, face scut în jurul lor. Iar câteva sute de mii de români suferă.

Citește și: Făcea topless și a trebuit să se mute pentru că vecinii s-au plâns poliției: Cum arată femeia / FOTO

De la primul război hibrid și până astăzi a trecut un sfert de secol. Situația a rămas neschimbată. S-a înrăutățit chiar. Între timp, România a intrat în Uniunea Europeană și în NATO. Sub asistență internațională, s-a angajat să sprijine Republica Moldova pe drumul ei spre integrare în UE, drum deschis oficial în baza unui acord. S-a discutat, la fel de oficial, și despre posibilitatea ca, într-un viitor previzibil, Basarabia, căci asta este Republica Moldova, să se poată reîntoarce, în baza unui referendum, întregind astfel patria comună care este România. Niciunul dintre aliații noștri nu a contestat vreodată această posibilitate.

Și, deodată, apare această surpriză de mari proporții, produsă prin declarația unui ambasador care mi-e foarte greu să cred că a acționat de capul lui. Dacă ar fi așa, atunci, în cursul acestei săptămâni, Departamentul de Stat ar trebui să îl recheme din post.

Citește și: S-a descoperit jurnalul secret al lui Heinrich Himmler: Ce GROZĂVII conține / VIDEO

Într-un fel, dacă suntem foarte atenți la ceea ce se petrece în jur, a existat un semnal în sensul că se pregătește o mișcare de sacrificiu. Semnalul a venit dinspre Germania. În luna august. Când ministrul de Externe al aliatei noastre Germania a făcut o declarație care ar fi trebuit să ne pună pe jar. Și anume că Transnistriei trebuie să i se creeze un statut special. Ori așa ceva nu există în dreptul internațional public. Ar fi o situație fără precedent. De-a dreptul hibridă. Am fost singurul analist care a scris pe marginea acestui subiect. Nu știu însă ca autoritățile de la București să fi reacționat în vreun fel.

Iar acum, la scurt timp, a venit bomba. Să fie această bombă o pură întâmplare? Eu unul mă îndoiesc. Cum mă îndoiesc, de altfel, și că vor fi primite explicații din partea celui mai important aliat al nostru, Statele Unite ale Americii. Cred că, pe seama sacrificării intereselor Republicii Moldova și României, undeva, la masa verde, a fost decisă o mișcare de sacrificiu în favoarea lui Vladimir Putin. Scandalos!

Citește și: Google anunță că mai multe țări din lume au organizat peste 4.000 de atacuri cibernetice asupra unor persoane

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.