Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cafeaua ar putea să se scumpească

cofexpert.ro
espresso cafea

O recoltă slabă în Brazilia amenință să crească și mai mult costul unei cești de cafea, informează publicația Wall Street Journal. Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume

Fermierii din Brazilia se confruntă cu consecințele vremii ciudate de anul trecut, când plantațiile au îndurat mai întâi seceta și apoi înghețul. Unii spun că recolta lor de boabe de cafea arabica de calitate superioară va fi mai puțin de jumătate din ceea ce ar putea fi într-un an bun.

O parte din aceste vești proaste sunt deja incluse în prețul investitorilor, al companiilor de cafea și al consumatorilor. Vremea nefavorabilă din Brazilia a ajutat la împingerea contractelor la termen pentru cafea la maxime de mai mulți ani în 2021, într-una dintre șirurile de perturbări ale piețelor globale de mărfuri. Dar dacă recolta rezultată în acest an se dovedește chiar mai mică decât se temea, acest lucru ar putea exacerba un deficit de aprovizionare internațională și ar putea contribui la alimentarea unor noi creșteri de preț.

Context

Brazilia contează pentru piața mondială a cafelei, deoarece este de departe cel mai mare exportator mondial. Supărarea este mai gravă deoarece producția sa de cafea arabica se desfășoară într-un ciclu de doi ani, obținând o recoltă mai mare în anii pari. Între timp, vremea nefavorabilă a afectat și industria cafelei din Columbia vecină, un alt mare producător.

Analiștii au prezis la un moment dat că recolta de arabica a Braziliei pentru cele 12 luni care au început în iulie ar putea egala recordul stabilit cu doi ani în urmă, de 48,7 milioane de saci, fiecare conținând 132 de kilograme de cafea. Dar cifra finală va fi probabil mult mai mică, relatează sursa citată. O primă prognoză oficială a Braziliei indică doar 35,7 milioane de saci.

Observatorii pieței indică și alte semne că cererea de cafea depășește oferta, ceea ce ar putea, de asemenea, să stimuleze prețurile. Organizația Internațională a Cafelei spune că, pentru al doilea an consecutiv, consumul global va depăși producția, în timp ce Fitch Solutions spune că stocurile din depozitele Intercontinental Exchange sunt la cel mai scăzut nivel din acest secol.

Evoluția pe bursă

Contractele futures la cafea au crescut în 2021 și la începutul acestui an, atingând în februarie un maxim al ultimilor aproape 10 ani de 2,58 dolari pe livră. De atunci, acestea s-au retras într-o oarecare măsură, la aproximativ 2,23 dolari pe livră, dar rămân ridicate în comparație cu ultimii ani.

Fitch nu crede că prețurile vor crește în continuare, dar spune că o scădere a exporturilor braziliene, împreună cu lipsa stocurilor de depozit, vor menține prețurile la un nivel ridicat. Recent, Fitch și-a ridicat prognoza pentru arabica la 2,15 dolari pe livră pentru restul anului, ușor sub nivelurile recente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.