Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cafeaua, licoarea care ne oferă o energie, sau doar o iluzie temporală?

homatex.ro
cafea
Oamenii din întreaga lume consideră cafeaua de dimineață drept licoarea capabilă să le ofere o energie necesară pentru a începe ziua cu forțe proaspete și a-și îndeplini activitățile cotidiene cu mai multă ușurință. Acest lucru se reflectă în faptul că se consumă zilnic peste două miliarde de cești de cafea în întreaga lume, devenind astfel un obicei important în rutina zilnică a multor persoane.

S-ar putea să credeți că cafeaua vă oferă energia necesară pentru a trece peste dimineață sau peste zi - dar cafeaua s-ar putea să nu vă ofere atât de mult pe cât credeți.

Cofeina și Adenozina

Principalul stimulent din cafea este cofeina. Iar principalul mod în care cofeina acționează este prin schimbarea modului în care celulele din creierul nostru interacționează cu un compus numit adenozină.

Adenozina face parte din sistemul care ne reglează ciclul de somn și de trezire și face parte din motivul pentru care nivelurile ridicate de activitate duc la oboseală. Pe măsură ce ne petrecem zilele și facem lucruri, nivelurile de adenozină cresc, deoarece este eliberată ca produs secundar pe măsură ce energia este utilizată în celulele noastre.

În cele din urmă, adenozina se leagă de receptorul său  (părți ale celulelor care primesc semnale) care le spune celulelor să încetinească, ceea ce ne face să ne simțim somnoroși. Acesta este motivul pentru care vă simțiți obosiți după o zi mare de activitate. În timp ce dormim, consumul de energie scade scăzând nivelul de adenozină, deoarece aceasta este reorientată în alte forme. Vă treziți dimineața cu o senzație de revigorare.

Dacă vă simțiți încă somnolent când vă treziți, cofeina vă poate ajuta, pentru o vreme. Aceasta acționează prin legarea la receptorul de adenozină, ceea ce poate face deoarece are o formă similară. Dar nu este atât de asemănătoare încât să declanșeze semnalul de încetinire a somnolenței, așa cum face adenozina. În schimb, doar umple locurile și împiedică adenozina să se lege acolo. Aceasta este ceea ce împiedică senzația de somnolență.

Dar există o "șmecherie". Deși se simte energizant, această mică intervenție cu cofeină este mai degrabă un împrumut al senzației de trezire, decât o creare de energie nouă.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina nu se va lega la nesfârșit, iar adenozina pe care o blochează nu dispare. Așa că, în cele din urmă, cofeina se descompune, dă drumul la receptori și toată adenozina care a așteptat și s-a acumulat se fixează și senzația de somnolență revine - uneori deodată.

Prețul pe care trebuie să-l plătim pentru doza de energie

Așadar, datoria pe care o aveți față de cofeină trebuie întotdeauna, în cele din urmă, să fie plătită, iar singura modalitate reală de a o plăti este să dormiți.

Cât de multă adenozină liberă se află în sistemul dumneavoastră, care nu s-a atașat încă la receptori, și cât de somnolent sunteți ca urmare, va avea un impact asupra modului în care cofeina pe care o beți vă trezește. Astfel, cafeaua pe care o bei mai târziu în timpul zilei, când ai mai multe semnale de somnolență în sistem, se poate simți mai puternică.

Dacă este prea târziu în timpul zilei, cofeina poate îngreuna adormirea la culcare. "Timpul de înjumătățire" al cofeinei (cât timp este nevoie pentru a descompune jumătate din ea) este de aproximativ cinci ore. Acestea fiind spuse, fiecare dintre noi metabolizează cafeina în mod diferit, astfel încât, pentru unii dintre noi, efectele se estompează mai repede. Băutorii obișnuiți de cafea ar putea simți mai puțin "pumnul" cofeinei, toleranța la stimulent acumulându-se în timp, infirmează livescience.com.

Cofeina poate crește, de asemenea, nivelul de cortizol, un hormon al stresului care vă poate face să vă simțiți mai alert. Acest lucru ar putea însemna că cofeina se simte mai eficient mai târziu în cursul dimineții, deoarece aveți deja o creștere naturală a cortizolului atunci când vă treziți. Impactul unei cafele imediat după ce ieșiți din pat ar putea să nu pară la fel de puternic din acest motiv.

Dacă băutura cu cofeină pe care o alegeți este și una zaharată, acest lucru poate exacerba senzația de vârf și prăbușire. Pentru că, în timp ce zahărul creează energie reală în organism, zaharurile libere din băutura pot provoca o creștere a glicemiei, ceea ce vă poate face să vă simțiți obosit atunci când vine apoi scăderea.

Deși nu s-a dovedit că este dăunător să bei cafea pe stomacul gol, cafeaua cu sau după o masă ar putea să te afecteze mai lent. Acest lucru se datorează faptului că mâncarea ar putea încetini rata de absorbție a cofeinei.

Cofeina poate fi utilă, dar nu este magică. Pentru a crea energie și a ne reenergiza organismul avem nevoie de suficientă hrană, apă și somn.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.