Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caii lipițani obțin recunoaștere UNESCO

herghelie.ro
Caii lipițani

Caii lipițani obțin recunoaștere UNESCO

Oamenii au privit cu interes caii lipițani recunoscuți la nivel mondial care au prezentat un spectacol uimitor luna aceasta, în satul Lipica din micul stat alpin Slovenia.

Țara de origine a uneia dintre cele mai distinse rase de cai din lume și alte șapte state din regiune, care odată făceau parte din Imperiul Habsburgic, au motive să sărbătorească. Tradiția lor comună de creștere a soiului lipițan a fost recent inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, relateaza Hurriyet citat de Rador.

Lipițanii nobili sunt descendenți ai unor lungi linii de armăsari care includeau cai spanioli, arabi și berberi și au fost crescuți pentru prima dată la curtea habsburgică în secolul al XVI-lea.

Sunt faimoși pentru exercițiile lor de dresaj clasice „manevre deasupra solului” - o serie de mișcări dificile care necesită forță și precizie, în care picioarele calului părăsesc solul. Reprezentanții acestei rase rare, cu părul alb și pielea gri, sunt cunoscuți și drept cai de trăsură.

Numele provine de la micuța localitate Lipica, amplasată printre dealurile înverzite și pădurile Sloveniei.

Satul pitoresc găzduiește una dintre cele mai vechi herghelii din lume, care datează din 1580 și în prezent găzduiește peste 400 de cai cu sânge nobil.

„Aceasta este casa lipițanilor”, a declarat ministrul sloven al Culturii, Asta Vrecko, înaintea ceremoniei UNESCO de la sfârșitul săptămânii trecute.

La eveniment au participat cele opt țări care au solicitat recunoașterea moștenirii lor comune de creștere a lipițanilor, Austria, Bosnia, Croația, Ungaria, Italia, România, Slovacia și Slovenia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.