Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căile vechi, căile noi: Mitropolitul Teofan oferă coordonatele unui 'an bine plăcut Domnului'

Odată cu venirea unui nou an, Mitropolitul Teofan a atras atenția că urmarea căilor noi din lume nu este întotdeauna benefică, ci căile vechi, „căile celor de demult”, aduc odihnă sufletească, potrivit basilica.ro.

Mitropolitul și-a bazat afirmația pe un text al profetului Ieremia: „Aşa zice Domnul: Opriţi-vă de la căile voastre! Priviţi şi întrebaţi de căile celor de demult; de calea cea bună şi mergeţi pe dânsa şi veţi afla odihnă sufletelor voastre”. (Ieremia 6:16).

Ierarhul a identificat în societatea actuală trei mari tendințe sau căi noi, diferite de ale celor dinaintea noastră:

Calea necredinței, a îndepărtării de Dumnezeu

„Tot mai mulți oameni se îndreaptă spre alte căi decât calea lui Dumnezeu, decât drumul credinței – aceasta este o cale nouă necunoscută cu certitudine de bunii și străbunii noștri care aveau calea credinței”, a semnalat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Calea păcatului trupesc

„A doua cale, iarăși destul de nouă, în care se înscriu tot mai mulți oameni este calea păcatului trupesc arătat în diferite chipuri: înșelarea soțului sau a soției, divorțurile, avortul tot mai des întâlnit, pornografia care cuprinde tot mai multe suflete, calea numită a păcatelor contra firii”.

Vezi si: SURSE Agitație mare în PSD: zeci de parlamentari își negociază un EXIT controlat din Parlament

„Este a doua cale pe care, într-o asemenea intensitate, cei de demult, părinții noștri n-au cunoscut-o”.

Calea înstrăinării de neam

„O a treia cale, de asemenea nouă, este calea înstrăinării de neam, de rădăcinile lui, rușinea de a fi român manifestată tot mai adesea, plecările înafară care nu se mai termină. O dezrădăcinare continuă”.

Pentru ca perioada în care am intrat să fie „un an bine plăcut Domnului” IPS Teofan a spus că trebuie să ne întoarcem la „căile celor de demult”, adică inversul celor trei de mai sus. Să-l urmăm pe Dumnezeu, „Calea, Adevărul și Viața”, să urmăm calea familiei și a neamului nostru.

Căile amintite trec întotdeauna prin fratele de lângă noi, a precizat ierarhul. „Fratele nostru este viața noastră sau moartea noastră. Este raiul sau iadul nostru”.

„Normalitatea unei vieți rezidă în capacitatea de a gestiona relația cu cei de lângă noi, membrii familiilor proprii, colegii de la locul de muncă, superiorii care ne coordonează, relația cu cei așezați nouă sub oblăduire”.

În loc de concluzie a cuvântului rostit în noaptea dintre ani, Mitropolitul Teofan a citat cuvintele Părintelui Teofil cel orb de la Sâmbăta de Sus: „Să-l odihnești întotdeauna pe cel de lângă tine! (…) Pe tot omul cu care te întâlnești în fiecare zi să-l socotești trimisul lui Dumnezeu pentru tine”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.