Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câinii din zona Cernobîl evoluează genetic într-un mod diferit. Oamenii de stiință au rămas surprinși după examinarea a peste 300 de câini din jurul centralei

konoplizkaya
caine cernobil

Explozia reactorului de la Cernobîl din 1986 a făcut ca o zonă mare din jurul centralei să fie nelocuibilă pentru oameni din cauza radiațiilor nucleare persistente. Cu toate acestea, animalele, cum ar fi câinii sălbatici, au continuat să existe în zonă, iar noile cercetări arată că unele animale de la Cernobîl ar putea evolua mai repede decât altele, informează bgr.com.

Noul studiu publicat în revista Science Advances la începutul acestei luni prezintă o examinare a peste 300 de câini sălbatici care trăiesc în zona de excludere de la Cernobîl (ZEC). În comparație cu câinii care trăiesc la doar 16 km de ZEC, câinii de la Cernobîl prezintă diferențe cheie care sugerează că ar putea evolua.

Cercetarea nu a precizat care sunt aceste diferențe. Cu toate acestea, lucrarea explică faptul că au descoperit cel puțin zece diferențe semnificative în genetica câinilor care trăiesc mai aproape de instalația de la Cernobîl.

Radiații sau alți factori externi?

Deși este posibil ca aceste schimbări drastice să fi fost cauzate de radiațiile din zonă și de faptul că genetica câinilor de la Cernobîl a evoluat mai rapid decât a celor din afara zonelor cu radiații mai mari, este totuși posibil ca și alți factori să fie în joc.

În prezent, cercetătorii nu pot stabili dacă radiațiile sunt cauza schimbărilor genetice observate la câinii de la Cernobîl sau dacă toate celelalte animale de la Cernobîl au suferit schimbări evolutive similare din cauza proximității lor față de radiații, de asemenea.

Sunt necesare cercetări mai ample pentru a determina în mod corespunzător dacă diferențele genetice pe care cercetătorii le-au observat la câinii de la Cernobîl sunt cauzate de radiații sau de alți factori. Descoperirea a ceea ce este responsabil pentru aceste schimbări ne va oferi o idee mai bună despre ce ne putem aștepta de la expunerea prelungită la radiații la animale.

Cel mai interesant lucru în acest caz este că o zonă care ar trebui - după toate drepturile - să fie considerată un teren viran a continuat să se dezvolte, în ciuda păturii grele de radiații care încă o acoperă la 40 de ani de la teribila catastrofă care a lăsat zona din jurul Cernobîlului în descompunere. Cernobîl nu este primul loc în care natura a preluat controlul după un dezastru. Dezastrul nuclear de la Fukushima a lăsat, de asemenea, natura în libertate după ce a avut loc în 2011.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.