Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcul ÎNFIORĂTOR al savanților de la Imperial College: Coronavirusul ar putea provoca 1,8 milioane de victime în lume

The New Yorker
carantina coronavirus

Epidemia de coronavirus ar putea face 1,8 milioane de morţi în lume chiar şi cu măsurile stricte destinate să reducă propagarea, potrivit unei estimări făcute publice, joi, de cercetătorii de la Imperial College din Londra, scrie AFP, potrivit news.ro.

Aceste ipoteze se bazează pe simulările matematice construite pe ceea ce este cunoscut în prezent despre Covid-19 (contagiozitate, mortalitate) şi nu constituie "predicţii", aşa cum subliniază cercetătorii.

Un raport precedent al Imperial College, anunţat la mijlocul lunii martie, a arătat că epidemia ar putea să provoace până la 510.000 de decese în Regatul Unit şi să afecteze 81% din populaţie, în cazul pur ipotetic în care nu ar fi luată nicio măsură.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: ‘E nevoie de testarea a 10.514 de persoane din București’

Studiul a fost criticat în special de oamenii de ştiinţă pentru metodologia folosită, dar a determinat guvernul britanic să-şi schimbe strategia faţă de epidemie şi să aibă în vedere un scenariu "de coşmar".

În cazul ipotetic al unei epidemii faţă de care nu ar fi fost luată nicio măsură în lume, autorii studiului consideră că numărul victimelor ar fi putut ajunge la 40,6 milioane de decese din 7 miliarde de persoane infectate, adică aproape toată populaţia globului (7,6 miliarde de locuitori ai planetei).

Pentru răspândirea virusului, cercetătorii au luat în considerare vârsta, veniturile şi accesul la servicii medicale, precum şi măsurile de contracarare a epidemiei, dar şi testările efectuate, carantina persoanelor infectate şi gradul de distanţare socială.

Luând măsuri stricte de izolare suficient de devreme pentru a reduce rata mortalităţii la 0,2% pentru 100.000 pe săptămână, studiul a constatat că ar putea fi 1,85 de milioane de decese la aproape 470 de milioane de persoane infectate.

Citește și: Un celebru hipermarket din România face o mișcare strategică, după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 3! A înlocuit pensionarii: Facilitate pentru angajații MAI și MApN

Cu măsurile luate mai târziu, luând în calcul o rată a mortalităţii de 1,6 la 100.000 pe săptămână, ar ajunge la 10,45 de milioane pentru 2,4 miliarde de persoane afectate.

Autorii subliniază că studiul lor nu dă "clarificări decât asupra traiectoriei epidemiei şi impactului măsurilor pentru a ajuta la reducerea răspândirii virusului, datele fiind bazate pe experineţa statelor afectate la început". Aceştia adaugă că nu este posibil în prezent să prezică cu certitudine numărul exact de cazuri pentru o anumită ţară sau rata de mortalitate şi impactul care ar putea rezulta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.