Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule in PNL: cum pierde PSD 10% prin introducerea votului prin corespondenta/ interviu

ovidiu raetchi

Deputatul PNL de Diaspora Ovidiu Raetchi a explicat azi, in exclusivitate pentru stiripesurse.ro, care sunt solicitarile Diasporei in dialogul cu PNL, cum va arata programul de guvernare pentru romanii de pretutindeni si ce pierde PSD prin introducerea votului prin corespondenta.

-Exista solicitari speciale ale asociatiilor din Diaspora in dialogul cu PNL?

Din perspectiva reformei electorale, Diaspora cere doua lucruri. In primul rand, cere vot prin corespondenta sau vot electronic. Prima varianta e probabil cea mai adecvata - votul electronic ar genera niste speculatii nesfasite despre securitatea votului, posibile atacuri si vulnerabilitati, elemente de programare. Si nu stiu daca suntem chiar niste pioneri tehnologici la nivelul UE. In al doilea rand, Diaspora vrea reprezentare in Parlament. Asta inseamna mentinerea actualelor colegii de Diaspora la nivelul zonelor cu comunitati mai mici (America, Asia-Oceania, Africa) si impartirea Europei in cel putin doua colegii.

- Deci o crestere a numarului de reprezentanti pentru Diaspora?

La nivelul Camerei Deputatiilor, unde vom pastra probabil sistemul pe colegii, da, e necesar. Din cauza sistemul de vot, exista o disproportie uriasa intre votul efectiv din Diaspora, potentialul de vot si norma de reprezentare. Acum, in Europa, cu cateva zeci de centre de vot in orasele principale, foarte putini romani voteaza din numarul total de posibili alegatori. Zeci de mii. Votul prin corespondenta ar schimba asta: un deputat de Diaspora din Europa ar putea fi votat de sute de mii de romani. Ceea ce e mult peste norma de reprezentare. In aceste conditii, sigur, mai trebuie sa adaugi in Europa cel putin un deputat: unul pentru Spania, Marea Britanie, Franta (deci vest) sa spunem, altul pentru Italia-Germania (centru si est). In restul colegiilor din zone mai indepartate, votul prin corespondenta nu ar face decat sa aduca rata de participare la nivelul normei de reprezentare. Ganditi-va ca in multe tari din Orientul Mijlociu sau Africa romanii nu pot vota decat intr-un centru, la ambasada. Ganditi-va si ca duminica noastra este zi de lucru in unele spatii culturale - deci romanii nu pot ajunge obiectiv la urne. Din acest motiv, desi comunitatile din Orient, de pilda, sunt mari, participarea e mai mica - iar votul prin corespondenta nu face decat sa implineasca norma corecta de reprezentare.

- Cat de afectat va fi PSD de introducerea votului prin corespondenta?

Votul prin corespondenta pentru Diaspora va putea balansa circa 10% din numarul total de voturi. Peste un milion, sa spunem. Si PSD nu poate reactiona: in Diaspora vorbim despre un vot structural anti-PSD, nu e nimic negociabil in el, e o antipatie adanca si care va dura decenii. Chiar si reformele oneste nu vor da rezultate decat peste 10 ani. PSD va deveni un partid de 30% gratie votului prin corespondenta. Va fi in mod stabil al doilea partid al Romaniei, fratele mai mic al dreptei. Votul prin corespondenta e cea mai importanta reforma electorala dupa 1989, va modifica decisiv raportul intre partide.

- Exista un program de Guvernare PNL pentru Diaspora?

Evident, exista un capitol special si viitorul premier are deja o viziune privind protectia romanilor in fata discriminarii, privind reforma electorala, privind sprijinul imediat in situatii de criza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.