Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calculele lui Vâlcov și Teodorovici: câți bani ajung la buget prin controversata taxă pe lăcomie

Inquam Photos/ Octav Ganea
Darius Valcov Eugen Teodorovici

”Taxa pe lăcomie” a fost extrem de criticată de către marile companii, dar și de sistemul bancar și BNR. Cu toate acestea, Guvernul merge înainte, iar responsabilii cu elaborarea bugetului de stat, Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov, speră să aducă peste 4 miliarde de lei în plus la bugetul de stat.

Citește și: După Brexit urmează Dexit? Un manifest-bombă a fost lansat de al doilea cel mai popular partid din Germania, în contextul alegerilor europarlamentare

Proiectul bugetului de stat pe 2019 se bazează pe venituri de minimum 4 miliarde de lei din taxa pe activele bancare legate de evoluţia ROBOR, potrivit unor surse din mediul financiar bancar citate de Economica.net.

În acest context, explică sursele citate, taxa pe activele bancare este în acest moment de 1,2% din totalul activelor nete, de circa 440 de miliarde de lei (datele financiare pentru 2018 nu au fost încă publicate de BNR).

Astfel, taxa pe activele bancare nu este anuală şi plătibilă trimestrial, ci trimestrială în funcţie de media ROBOR-ului în fiecare trimestru, adică 1,2% pe an, momentan.

În condiţiile în care activele bancare nete pe 2018 sunt de circa 440 de miliarde de lei, este clar că interpretarea care se poate face este că taxa pe lăcomie este trimestrială, nu anuală. Adică la o valoare de peste 2,5% a ROBOR pe trei luni şi una de peste 3% a ROBOR pe 6 luni, procentul de impozitare este de 0,3% trimestrial şi interschimbabil trimestrial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.